Btso’da Bilişim, Enerji, Uzay Havacılık ve Savunma Konseyleri İlk Çalıştaylarını Gerçekleştirdi

Bursa iş dünyasını bütünleştirerek şehrin ortak aklını harekete geçirmek amacıyla BTSO Yönetim Kurulu tarafından üretilen projelerin başında gelen sektörel konseyler, ‘Bilişim Konseyi’, ‘Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi’ ve ‘Enerji Konseyi’nin yaptığı ilk çalıştaylarla sektörlere yön vermeye başladı.

Btso’da Bilişim, Enerji, Uzay Havacılık ve Savunma Konseyleri İlk Çalıştaylarını Gerçekleştirdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu tarafından komitelerin çalışmalarına dinamizm katmak, 51 komitenin ve sektörlerin işbirliğini artırmak, ortak akıl ve strateji oluşturmak hedefiyle yapılandırılan sektörel konseyler, ilk çalıştaylarıyla sektörlerine yön vermeye başladı.

Oluşturulan 17 sektör konseyinden 7’si çalıştaylarını tamamladı, geriye kalan 10 konsey de Kurban Bayramı sonrası mesailerine başlayacak. Enerji Konseyi Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, konsey yapılanmasında sektör çeşitlemesi olacağına işaret ederek, “Enerji konseyinde gelecekte çevre de olacaktır, inşaat da…Diğer konseylerle ortak çalışmalarımız da olacaktır. 17 meslek konseyinin her biri bağımsız çalışan değil de birbirlerinden etkileşen konseyler olarak yapılanmasını düşünüyoruz” dedi.

Sanayinin ve ülkelerin gelişmesiyle ilgili rekabette en önemli konunun enerji olduğuna işaret eden Umutkan, “Enerji sektörünün duayenleri bu konsey çatısı altında toplanmış bulunuyor. Konseylerimizin amacı sektörüne ve ekonomiye katkı sağlamaktır. Dolayısıyla konseylerimiz bundan sonraki süreçte de yeni isimleri yanına alarak yoluna devam edebilecektir” diye konuştu.

“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ENERJİ REFAH GÖSTERGESİ”
Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu da, dünyada ülkelerin refahının milli gelir ve kişi başına düşen elektrik tüketimiyle ölçüldüğüne vurgu yaparak başladığı konuşmasında, “Uluslararası piyasalarda rekabet ettiğimiz çimento sektörü olsun demir-çelik sektörü olsun bunların girdilerinin yüzde 50’den fazlasının da enerji olduğunu düşünürsek, bizim her daim güvenilir, kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyacımız olduğu görülecektir” dedi.

Dağlıoğlu, enerjinin 19. yüzyıldan sonra haritaların, coğrafyaların değişmesini sağlayan en büyük etken olduğunu, hatta ülkelerin yönetim şekillerini değiştirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizim ülke olarak ekonomimizde en kırılgan noktamız cari açığımız. Cari açığımızı oluşturan en büyük kalem de enerji ithalatımız. Maalesef ülke olarak fosil yakıtlar bakımından fakir bir ülkeyiz. Bu sebepten dolayı da 2012 son rakamlarıyla %70 civarında enerjide maalesef dışarı bağlıyız. Bu sebepten dolayı fosil yakıtlarımızı kendimiz arttıramayacağımızdan ya da haritamızda bir değişiklik yapamayacağımızdan dolayı yenilebilir enerjiye, nükleer enerjiye, hidrojen enerjisine çok daha fazla önem vermeliyiz. Bunlar için çok daha fazla Ar-ge yatırımı yapmalıyız.”
Uzay, Savunma ve Havacılık Konseyi Çalıştayı’nda sektör temsilcilerine hitap eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da, konsey yapılanmasının Türkiye’dekidiğer oda ve borsalar nezdinde ‘rol model’ olacağını kaydetti.

BTSO YK Üyesi İlker Duran, Konsey’in üzerine düşen sorumluluğa işaret ederek, “Tüm Konseylere düşen sorumluluk fazla. Hep beraber kafa yoracağız ve Bursa’nın bir anlamda geleceğini imar edeceğiz” dedi.

Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi’nin başlattığı kümelenme çalışmalarına atıfta bulunan Duran, “Arama toplantıları başlar başlamaz 2 misyonumuz olduğunu düşünüyorum. Bir tanesi Yazılım Vadisi Projesi. İkincisiyse bugünden itibaren kümelenmeyle ilgili… Çalışmalarımız olumlu sonuç verecek ve Bursa kazanacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA