Btso'da 'Bilişim' ve 'Enerji' Konseyleri İlk Çalıştaylarını Yaptı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan "Bilişim" ve "Enerji" sektörel konseylerinin ilk çalıştaylarını yaptığı bildirildi.


Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, komiteler ve sektörlerin iş birliğini artırmak, ortak akıl ve strateji oluşturmak hedefiyle oda bünyesinde yapılandırılan 17 sektörel konsey arasında yer alan "Bilişim Konseyi" ve "Enerji Konseyi", ilk çalıştaylarını gerçekleştirdi.

"Enerji Konseyi" çalıştayının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, konsey yapılanmasında sektör çeşitlemesi olacağına dikkati çekerek, sektörel konseyler içinde gelecekte "çevre"nin de "inşaat"ın da yerini alacağını belirtti.

Umutkan, 17 konseyin her birinin bağımsız çalışan değil, birbirlerinden etkileşen konseyler olarak yapılanmasını düşündüklerini ifade ederek, "Enerji sektörünün duayenleri bu konsey çatısı altında toplanmış bulunuyor. Konseylerimizin amacı sektörüne ve ekonomiye katkı sağlamaktır. Dolayısıyla konseylerimiz bundan sonraki süreçte de yeni isimleri yanına alarak yoluna devam edebilecektir" dedi.

Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu da dünyada ülkelerin refahının milli gelir ve kişi başına düşen elektrik tüketimiyle ölçüldüğüne işaret ederek, uluslararası piyasalarda rekabet edilen sektörlerin girdilerinin yüzde 50'den fazlasının enerji olduğunu, bu yüzden güvenilir, kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyacın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Dağlıoğlu, enerjinin 19'uncu yüzyıldan sonra haritaların, coğrafyaların değişmesini sağlayan en büyük etken olduğunu, hatta ülkelerin yönetim şekillerini değiştirdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bizim ülke olarak ekonomimizde en kırılgan noktamız cari açığımız. Cari açığımızı oluşturan en büyük kalem de enerji ithalatımız. Maalesef ülke olarak fosil yakıtlar bakımından fakir bir ülkeyiz. Bu sebepten dolayı da 2012 son rakamlarıyla yüzde 70 civarında enerjide maalesef dışarı bağlıyız. Fosil yakıtlarımızı kendimiz arttıramayacağımızdan ya da haritamızda bir değişiklik yapamayacağımızdan dolayı yenilenebilir enerjiye, nükleer enerjiye, hidrojen enerjisine çok daha fazla önem vermeliyiz. Bunlar için çok daha fazla Ar-Ge yatırımı yapmalıyız."

- Yazılım Vadisi Projesi

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konseyi Çalıştayı"nın açılışında, konseyin üzerine düşen sorumluluğa işaret etti.

Duran, Uzay Havacılık ve Savunma Konseyinin başlattığı kümelenme çalışmalarını hatırlatarak, "İki misyonumuz olduğunu düşünüyorum. Bir tanesi 'Yazılım Vadisi Projesi'. İkincisiyse bugünden itibaren kümelenmeyle ilgil. Çalışmalarımız olumlu sonuç verecek ve Bursa kazanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Konsey Yöneticisi Osman Akın ise konsey yöneticiliği görevine layık bulunduğu için BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile Duran'a teşekkür etti. Akın, konseydeki kişilerin, sektöre önemli katkılar sağlayacak nitelikte olduğunu vurguladı.

BTSO bünyesindeki 17 sektörel konseyden 5'i ilk çalıştaylarını daha önce yapmıştı. "Bilişim" ve "Enerji" konseylerinin çalıştaylarıyla sektörel konseylerin 7'si ilk çalıştaylarını tamamlamış oldu.

Kaynak: AA