'Bulgaristan Türklerinin Ana Dilde Eğitim İsteği'
Bulgaristan Adalet Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Mümin, "Bulgaristan'daki Türk okullarında Türkçe'nin mecbur olmasını istiyoruz. Şu anda Bulgaristan'da yaklaşık 1,5 milyon Türk yaşıyor. Bu sayıya rağmen okullardaki eğitimde Türkçe kullanılmıyor" dedi.
Mümin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki Türklerin haklarını korumak için 2012'de Bulgar Parlementosu'na "özür deklarasyonu"nu kabul ettirdiklerini söyledi.
Bulgarların Türk ve Müslümanlardan deklarasyon gereği özür dilediğini belirten Mümin, özrün ardından Türklerin haklarının daha örgütlü şekilde korunduğunu ifade etti.
- "Türkçe'nin okutulması için imza kampanyası düzenlemeyi düşünüyoruz"
Türkçe isimlerden dolayı Türklere baskı uygulandığını ileri süren Mümin, şöyle konuştu:
"BAF, Türklerin Bulgaristan'daki hakları için çalışıyor. Geçmişte Türklere zorla verilen yabancı isimlerin Bulgar kütüklerinden kaldırılmasını istiyoruz. Bulgaristan'daki Türk okullarında Türkçe'nin mecbur olmasını istiyoruz. Şu anda Bulgaristan'da yaklaşık 1,5 milyon Türk yaşıyor. Bu sayıya rağmen okullardaki eğitimde Türkçe kullanılmıyor. Biz Bulgaristan'daki birçok yerde Türkçe'nin okutulması için imza kampanyası düzenlemeyi düşünüyoruz."
Mümin, Bulgaristan'ın 1998'de imzaladığı azınlıklar anlaşmasında, "Azınlıklar ana dilini kullansın" ibaresinin yer aldığını ancak Bulgaristan'ın bu anlaşmaya uymadığını dile getirerek, "Bulgaristan, Türklere sahip çıkmıyor. Okulumuz, radyomuz, televizyonumuz yok. Türkiye'den ne alabilirsek, ne çekerse onu izliyoruz" dedi.
Bulgaristan'ın geçmişte Türklere verdiği isimlerin nüfus kayıtlarında durduğunu, bir evrak almayla gidildiğinde önce Bulgar ismin sorulduğunu, ardından istedikleri evrağın verildiğini anlatan Mümin, bu duruma tepki gösterdiklerini kaydetti.
- "Diğer azınlıklara uygulanan haklar bize de eşit şekilde uygulansın"
Mümin, 18 yaşındayken ismini değiştirmemek için 4 yıl cezaevinde kaldığını söyledi.
Bulgaristan'daki Türklerin, azınlık olarak en yüksek sayıda olduğunu ifade eden Mümin, şöyle devam etti:
"Biz istiyoruz ki diğer azınlıklara uygulanan haklar bize de eşit şekilde uygulansın. Bulgaristan'daki Türkler, sayı olarak diğer azınlıklardan fazladır. Biz Türkçemiz serbest olsun, çocuklarımız ana dilini unutmasın istiyoruz. Bulgaristan'daki Türklerin eğitiminin üst seviyelerde olmasını istiyoruz. Birçok çocuğumuz dil konusunda mağduriyet yaşıyor. Bunun düzeltilmesini bekliyoruz. Bu konuda ne gerekiyorsa hakkımızı alacağız. Avrupa Konseyi ile haklarımıza yönelik irtibat içerisindeyiz."
Mümin, sivil toplum kuruluşu olarak azınlıkların problemleriyle ilgilendiklerini ve raporlar yazdıklarını, haklar konusunda kapı araladıklarını kaydetti.
Bulgaristan'da Türk medyası oluşturmaya çalıştıklarını, Türkçe radyo başvurusunda bulunduklarını ve ilk frekansın izninin çıktığını aktaran Mümin, "Radyonun içeriğinde de dil, din ve kültür tanıtımı yapılacak" dedi.
Mümin, Bulgaristan'ın Varna, Silistre, Kırcaali, Şumnu ve Razgard'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 kentinde Türklerin yaşadığını sözlerine ekledi.