Hastaların Sağlık Durumu 'Cepten' Takip Edilecek

Kocaeli Üniversitesi Teknopark A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren bir Ar-Ge firması tarafından geliştirilen sistem ile hastaların sağlık durumu mobil cihazlardan takip edilebilecek.


Doktorlar veya hasta yakınları, yazılımı ve donanımı tamamen yerli olan sistem sayesinde hastalarının tansiyon, nabız, hareket, terleme, vücut sıcaklığı, kan ve konum bilgilerini koluna takılan cihaz sayesinde cep telefonundan takip edebilecek.

KOÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve firmanın proje yazılım sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Suhap Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOÜ Mühendislik Fakültesi'nden 5 öğretim üyesinin biraraya gelerek kurduğu firmanın ana faaliyet alanlarının elektronik, telekomünikasyon ve bilişim sistemleri olduğunu belirterek, kablosuz haberleşme sistemleri, kablosuz algılayıcı ağları uygulamaları, gömülü sistemler, akıllı bina otomasyonu, mobil uygulama geliştirme, net çözümleri ve RFID sistem çözümleri konularında Ar-Ge çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Hastaların sağlık bilgileri ve konumunun uzaktan takibi üzerine bir çalışma yaptıklarını dile getiren Şahin, tek başına yaşayan yaşlı sayısının giderek arttığını ve bu insanların kendi sağlık kontrollerini yaptırabilmek için bir hastaneye ya da özel bir merkeze gitmeleri gerektiğini kaydetti.

Şahin, popüler hale gelen mobil uygulamaların hemen hemen hayatın her alanına girdiğine dikkati çekerek, bu proje ile hastaların sağlık ve konum bilgilerini uzaktaki birinin görebileceği bir sistem geliştirdiklerini, üzerinde çalıştıkları projenin hastaların mobil olarak uzaktan takibini sağladığını ifade etti.

Projenin yaşlı ve evden çıkmaması gereken hastalar için hayatı daha yaşanabilir kılacağını vurgulayan Şahin, "Uygulamanın çeşitli ara çıktıları bulunuyor. Örneğin bir panik butonu var. Panik durumunda olan bir kişi konumunu istediği bir merkeze bildiriyor. Özellikle alzheimer hastaları kaybolduklarında bu butona basarak bulunabilirler" dedi.

Şahin, sistemin üç birimden oluştuğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"İki birimi hastanın üzerinde bir birimi de merkezde bulunmakta. Proje sağlık üzerine olduğu için verilerin gideceği cihazın bir hastanede bulunmasını düşünüyoruz. Hastada bulunan ve kola takılan bir kutu sayesinde hastanın çeşitli sağlık bilgileri hastada bulunan telefon üzerinden merkezi sunucuya aktarılmaktadır. Bu kutu, hasta yakınında veya doktorunda bulunan mobil bir cihazla iletişim kuracak ve bu mobil cihaza hastanın tansiyon, ivme, nabız ve bir çok sağlık bilgilerini aktaracak. Doktor cihazdan hastanın bilgilerini kontrol edip tedavinin gidişini yönlendirecektir."

- "Tamamen yerli yazılım"

Yazılımın tamamen yerli olduğunu vurgulayan Şahin, maliyet olarak bir mobil cihaz, hastaya takılan kutu ve ilgili merkeze yerleştirilen bilgisayar olduğunu anlattı.

Proje yürütücülerinden Yrd. Doç. Dr. Ali Tangel ise hastadan sorumlu olan doktorun istediği zaman elindeki bilgisayardan hastasının görmek istediği sağlık bilgilerini önceden belirlenen aralıklarla takip edebileceğini ve bu verileri grafiksel olarak saklayabileceğini ifade etti.

Doktorun saklanan verileri inceleyerek hastanın sağlığının genel gidişatına göre tedaviye yön vereceğine dikkati çeken Tangel, "Yani doktor anlık bir değere değil genel gidişata bakar. Değerler günün hangi saatlerinde artmış veya azalmış bunları izleyip, kontrolünü yapabilecek" ifadesini kullandı.

Tangel, proje hayata geçtiğinde özel veya kamu hastanelerinin bu konsepti insanlara opsiyonel olarak sunabileceklerini dile getirerek, sistemin ticari ürün haline getirilmesi ile ilgili çalışmaları devam ettirdiklerini kaydetti.

- "Diğerler projeler kısıtlı"

Bu ürüne benzer ürünlerin yurtdışında da geliştirildiğini belirten Tangel, birçok ünlü firmanın tansiyon ve nabız gibi değerleri mobil olarak ölçebilen cihazlarının olduğunu ancak kendi projelerinin iki yönüyle bunlardan ayrıldığını anlattı.

Tangel, yurtdışından alınan bu cihazların bir yazılım ve donanım paketi halinde sunulduğuna dikkati çekerek, "Bu ürünü aldığınızda yazılım veya donanım içerisinde bir yenilik yapmak veya değiştirmek gibi bir esnekliğiniz bulunmamaktadır. Ancak sizin satın aldığınız firmanın öngördüğü şartlarda kullanabilirsiniz" diye konuştu.

Yurtdışında bulunan benzer projelerin sadece hastanın belirli değerlerini ölçüp bir merkeze gönderdiğini ifade eden Tangel, diğer ürünlerin yaptıkları proje ile hastadan alınan değerlerin çeşitliliği, hastadaki cep telefonunun acil durumları haber verme ve hastanın konum tespiti gibi opsiyonunun olması, sunucudaki esnek ve akıllı yazılım gibi konularda karşılaştırıldığında oldukça kısıtlı kaldığını belirtti.

Kaynak: AA