Savaşın Yaralarını Türkiye'de Sarıyorlar

Ülkelerindeki olaylarda yaralanan Suriyeliler, Türkiye'nin sınır illerinde şifa buluyor.

İç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler sığındıkları ülkelerde yaşama tutunmaya çalışıyor. Binlerce kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Suriye'de krizden etkilenenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

İnsani yardım faaliyetleriyle Suriyelilere kucak açan Türkiye misafirlerine sağlık alanında büyük destek veriyor. Çadır kentlere yerleştirilen sığınmacıların sağlık sorunları oluşturulan sahra hastanelerinde gideriliyor. Kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde barınanlar ise hastanelerden istifade ediyor. Savaştan yaralanarak Türkiye'yi gelen Suriyeliler ise Türkiye'nin sınır kentlerindeki hastanelere sevk ediliyor. Rejim güçlerinin Halep ve çevresine düzenlediği saldırılarda yaralananlar Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Kilis Devlet Hastanesinde tedavi ediliyor.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Sedat Çakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep ve Azez kentlerindeki çatışmalarda yaralanan kişilerin ilk müracaat ettikleri kentlerden birisinin Kilis olduğunu belirtti.

Son 20 ayda 147 bin 839 Suriyeli'nin muayene edildiğini dile getiren Çakıcı, 20 bin civarındaki acil vakanın da devlet hastenesine geldiğini ifade etti.

Acil ve yataklı tedavi hizmetiyle Suriyelilere yardım eli uzatıldığını aktaran Çakıcı, şunları kaydetti:

"Kamplarda kalan yaklaşık 56 bin Suriyeli bugüne kadar yerinde muayene edildi. Hastaneye yatması gereken hastaları da kendimiz naklediyoruz. Laboratuar ve radyoloji yönünden de destek hizmetlerimiz var. Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay ile birlikte yoğun bakım gereken hastalarda birbirimize destek oluyoruz. Ancak şu ana kadar ciddi travma yaşamadık."

Poliklinik hizmetlerinin yanı sıra 10 bin 444 ameliyat yapıldığını hatırlatan Çakıcı, bin 475 Suriyeli çocuğun Kilis'te dünyaya geldiğini ve çatışmalarda yaralanan 502 kişinin de hastanede hayatını kaybettiğini belirtti.

Yaşadıkları yoğunlağa rağmen Kilis halkına hizmetten yoksun bırakmadıklarına dikkati çeken Çakıcı, hastanedeki 50 uzman hekim sayısının 71'e, sağlık personelini de 175'ten 230'a çıktığını vurguladı. Her ay ortalama 230 Suriyeli yaralıyı yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle çevre illere sevk ettiklerini vurgulayan Çakıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ayrıca kimyasal ve biyolojik ve benzeri riskleri içerecek saldırılara karşı müdahale alanı oluşturduk. Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri de kimyasal ve biyolojik ve benzeri riskleri içerecek saldırılara karşı tedbir aldı. Olası müdahalelere karşı ilaç stokunu gözden geçirdik. Herkes gönül rahatlığıyla sağlık hizmeti almaya devam edecek."

Kaynak: AA