Deve Güreşleri Belediyenin Desteğiyle Mavi Akdeniz Yeşil Demre Devecileri Koruma Derneği Yararında Gerçekleştirildi

Demre'de yılın ilk deve güreşi, belediyenin desteğiyle Mavi Akdeniz Yeşil Demre Devecileri Koruma Derneği yararında gerçekleştirildi.

Demre Toptancı Hali yanındaki sahada gerçekleştirilen deve güreşine Demre başta olmak üzere, Kumluca, Aydın, Muğla, Manisa ve İzmir'den yaklaşık 70 deve katıldı.

Mavi Akdeniz Yeşil Demre Devecileri Derneği Başkanı Necati Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir Yörük kültürü olan deve güreşlerini yaşatmak, örf ve ananeleri gelecek nesillere aktarmak adına sezonun ilk deve güreşini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kendilerinin Yörük kültüründen geldiklerini ve bu kültürü yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Sarıca, ''Yörük kültüründen geliyoruz, Yörük kültürü olan deve güreşimizi her yıl gerçekleştiriyoruz. Dernek olarak bu kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu güreşleri yaparken develerimizi, hayvanlarımızı incitmeden güreştiriyoruz'' dedi.

Sarıca, güreşlerden elde edilen gelirin Yörük kültürü ve deve güreşlerinin yaşatılması ve geliştirilmesi için kullanılacağını bildirdi.

Yaklaşık 3 bin kişinin izlediği güreş alanı yanında kurulan tezgahlarda ise deve sucukları vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Aydın'dan deve sucuğu satmak için Demre'ye gelen Ersin Kamalı, deve sucuklarının çok sağlıklı olduğunu, bundan dolayı vatandaşlar tarafından beğenilerek tüketildiğini söyledi.

Kamalı, ''Güreşlerde sakatlanan, yaşlı develerden sucuk yapıyoruz. Deve sucuğunda kolesterol olmadığından vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor'' diye konuştu.

Deve güreşlerini Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Emniyet Müdürü Soner Yalım, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları ve vatandaşlar izledi.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA