Uzmanından Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı

Iğdır İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Uzmanından Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı
Karbonmonoksit zehirlenmesi ve alınacak önlemlerle ilgili bir açıklama yapan Dr. Alpaslan Erol, karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu hatırlattı. Dr. Erol, “Tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile geç fark edilir. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Hafif baş ağrısından komaya, felce ve ölüme kadar giden ciddi sonuçları vardır. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması, yatarken sobanın söndürülmemesi, baca temizliğinin yapılmaması ve sobaların kılavuzuna göre kullanılmaması nedeni ile meydana gelir” dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerdeki belirtileri sıralayan Dr. Erol, “Bu duruma maruz kalan kişide; aşırı yorgunluk, huzursuzluk, grip belirtileri, bulantı-kusma, baş dönmesi, karıncalanma, cilt ve tırnaklarda kısa süreli kiraz kırmızısı renk değişimi, göğüs ağrısı, çarpıntı hissi, tansiyon düşüklüğü, solunum durması görülür. Bu durumda müdahale edilmemesi, kalp durması ve ardından koma ile sonuçlanır” şeklinde konuştu.

Zehirlenmelerde öncelikli yapılacakları anlatan Dr. Erol, “Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır. Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır. Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Acil Yardım Servisi aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa ‘Temel Yaşam Desteği’ne başlanmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA