Btk: Bursa’daki Baz İstasyonları Ölçüldü, Tehlike Yok

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), güvenlik mesafesine uygunluğu sağlanan baz istasyonlarına güvenlik sertifikaları düzenlendiğini, hizmete geçen baz istasyonlarının daha sonra denetimleri yapılarak, güvenli sınırlar içinde çalışmadıkları tespit edilenler için kapatma dahil gerekli idari yaptırımlar uygulandığını açıkladı.

BTK, Bursa’daki 2012 yılı itibariyle faal olan baz istasyonlarının tamamının da kurum personeli ile kurumdan Ölçüm Yetki Belgesi almış bulunan kuruluşlar tarafından ölçüldüğünü ve Bursa'daki nüfusun yoğun olduğu ilçelerde durumun vahim olduğu iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.

BTK resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, geçtiğimiz 28 Aralık günü bazı gazetelerde, Bursa-Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlatılan "Elektromanyetik Alan ve Sağlık Etkileri” konulu bir araştırmanın sonuçlarıyla ilgili haberlere yer verildiği hatırlatıldı. BTK açıklamasında, Prof. Dr. Osman Çerezci’nin, “Bu ülkelerde yüksek gerilim için belirlenen ortalama değerler 2 birimin altındayken bu değer Türkiye’de 200 birim olarak belirlenmiş. Baz istasyonlarında da durum farklı değil. Türkiye’de 60 birime kadar izin verilen elektromanyetik etki değerinin Dünya Sağlık Örgütüne göre 1’in altında olması gerekiyor. Bursa’daki nüfusun yoğun olduğu ilçelerde durum vahim” şeklindeki açıklamalar değerlendirildi. Söz konusu haberlerde yer alan yüksek gerilim hatları ile değerlendirmelerin BTK görev kapsamı dışında olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Kurumumuzun görev alanına giren baz istasyonları ile ilgili bilgi ve değerlendirmeler ise gerçeği yansıtmamaktadır. Başta Avrupa Birliğine üye ülkelerin büyük çoğunluğu olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Dünya Sağlık Örgütünce resmen tanınan ve bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen sınır değerleri dikkate alarak düzenlemeler yapmış bulunmaktadır.

ICNIRP, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışıma için limit değeri 41 Volt/metre olarak açıklamasına karşılık Kurumumuz, Türkiye’deki baz istasyonları için bu limit değeri 4 kat aşağı çekerek her bir baz istasyonu için uygulanan limit değeri 10 Volt/metre olarak belirlemiştir. Kurumumuzca güvenlik mesafesine uygunluğu sağlanan baz istasyonlarına güvenlik sertifikaları düzenlenmekte, hizmete geçen baz istasyonlarının daha sonra denetimleri yapılarak, güvenli sınırlar içinde çalışmadıkları tespit edilenler için kapatma dahil gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır." denildi. Bursa il genelinde 2012 yılı itibariyle faal olan baz istasyonlarının tamamı kurum personeli ile kurumdan Ölçüm Yetki Belgesi alan kuruluşlar tarafından ölçüldüğünün vurgulandığı açıklamada, baz istasyonlarına en yakın yaşam alanlarında yapılan ölçümlerde, ölçüm değerlerinin yüzde 97.65 ’inin 6 Volt/metrenin altında olduğunun tespit edildiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Faal baz istasyonlarının yüzde 2’sinin 6-9 V/m arasında, yüzde 0.35’inin ise 10 Volt/metre ve civarında olduğu tespit edilmiştir. Kurumumuz tarafından yıllık denetim faaliyetleri kapsamında baz istasyonlarına yönelik ölçüm ve denetimler devam etmektedir.

Bununla birlikte kurumumuz tarafından sabit ölçümlerin dışında yerleşim alanları, cadde ve sokaklar araç ile gezilmek suretiyle mobil olarak da elektromanyetik alan ölçümleri yapılmaktadır. 2012 yılı Aralık ayında tamamlanan ve Nilüfer ilçesinin de dahil olduğu Bursa ili genelinde yaklaşık 250 kilometrelik yol boyunca yapılan mobil ölçümlerde, ölçüm değerlerinin yüzde 92’sinin 3 Volt/metrenin altında, yüzde 8’nin ise 3 Volt/metre-10 Volt/metre arasında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak basında yer alan (Türkiye’de 60 birime kadar izin verilen elektromanyetik etki değerinin Dünya Sağlık Örğütü’ne göre 1’in altında olması gerekiyor. Bursa’daki nüfusun yoğun olduğu ilçelerde durumun vahim olduğu)” yönündeki iddialar baz istasyonları açısından gerçeği yansıtmamaktadır."