Elbistan’a Dev Yatırım
Türkiye’nin en büyük ilçeleri arasında yer alan Elbistan, Belediye Başkanı Durmuş Küçük’ün girişimleri ile atıksu arıtma tesisine kavuşuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Hüseyin Çanak, Ceyhan Nehri’nin doğduğu ve ortadan ikiye bölerek aktığı Elbistan’ın endüstriyel ve evsel sularının arıtılması amacıyla atıksu arıtma tesisi kurulmasına karar verildiğini belirterek, 1-2 yıl içerisinde tesisin hizmete sunulacağını söyledi.
AB HİBESİ İLE YAPILACAK Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi’nin, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Hibe Destek Programına alındığını dile getiren Çanak, ihalenin ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını, yapılacak mutabakat zaptının ardından ilgili firmanın Elbistan’a gelerek, etüt ve fizibilite çalışmalarına başlayacağını söyledi.
Atıksu arıtma tesisinin yapılacağı alanın, Karaelbistan Kasabası içerisinde yer alan ve mevcut atıksuyun Ceyhan Nehri’ne deşarjının yapıldığı yer olduğunu ifade eden Çanak, arsa konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti.
Çanak, şunları söyledi: “Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi için her türlü işlem başlatılmış durumda. Tesis, AB hibesi ile yapılacak. AB Katılım Öncesi Hibe Destek Programı ile tesisin yüzde 85’lik kısmı AB hibesi, yüzde 10’luk kısmı ise Bakanlık tarafından karşılanacak. Geriye kalan yüzde 5’lik kısmını ise Elbistan Belediyesi ödeyecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan ihalenin ardından, tahminlerimize göre Şubat ayı içerisinde mutabakat zaptı imzalanacak. Bu zaptın imzalanmasının ardından ilgili firma gelerek etüt ve fizibilite çalışmalarına başlayacak. Öyle tahmin ediyoruz ki; 1-2 ıl gibi bir zaman Sonunda atıksu arıtma tesisi hizmete geçmiş olacaktır.” AB STANDARTLARINDA BİR TESİS YAPILACAK Elbistan’a yapılacak olan atıksu arıtma tesisinin AB standartlarında olacağını ve en Son teknoloji ile donatılacağını belirten Çanak, arıtma Sonunda elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılabileceğini söyledi.
Çanak, “Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi, tamamen Avrupa Birliği standartlarında yapılacak. Endüstriyel ve evsel atıklar bu tesiste arıtıldıktan Sonra istenirse tekrar Ceyhan Nehri’ne deşarj edilebileceği gibi, tarımsal sulamada kullanılmak amacıyla da değerlendirilebilecek. Hatta tesiste arıtılan atık sulardan kalan çamur yakılarak, enerji dahi üretilebilecek. Yani Elbistan’a yapılacak olan tesis Son teknoloji ürünü olacak” diye konuştu
