Arınç: Başbakan, 240 İmam Yasası'na İlişkin Yunan Başbakanı'nı Arayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kamuoyunda '240 İmam Yasası' olarak bilinen, Yunanistan'daki Türk ve Müslüman azınlığını ilgilendiren yasa değişikliğine ilişkin, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı arayacağı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Erdoğan'ın, bugün Katar'a hareketinden önce Samaras'ı arayacağını ve söz konusu yasanın 'parlamentodan geçmemesi, geçmiş ise cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesi konusunda tavsiyede bulunacağını' söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Bülent Arınç, bugün bazı gazetelerde yer alan 'Ruhban Okulu'na ilişkin haberleri değerlendirdi. Gazetede çıkan konunun yeni olmadığına dikkat çeken Arınç, "Biz bu konunun üzerinde çalışıyoruz ve meseleye din ve vicdan özgürlüğü bakımından, farklı inanç grup ve azınlıklarının dini ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından da olumlu yaklaşıyoruz. Ancak biz böyle çalışırken samimi gayret içerisindeyken, Yunanistan'da olup bitenler; Batı Trakya Türklerinin ihtiyaçlarının karşılanması şöyle dursun ibadet özgürlüklerine, vakıf kurmalarına, gayrimenkul edinmelerine yönelik kısıtlayıcı tedbirler bizi fevkalade üzmektedir." dedi.

Burada pek çok derneğin ismindeki Türk kelimesinin yasaklandığını söyleyen Arınç, "Avrupa Birliği Adalet Divanı'ndan, AİHM'den onu ortadan kaldıracak pek çok karar çıkmasına rağmen AB üyesi Yunanistan tarafgir tutumunu sürdürmeye devam etmektedir. En sonunda 240 öğretmenin atanmasına dair bir yasa Yunan Parlamentosu'ndan çıkmıştır." şeklinde konuştu.

Batı Trakya'da bir yanda hükümetin atadığı müftü olduğunu, bir de Türk azınlığın seçtiği müftü olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, "İki müftüyü Yunan hükümeti atadı, biz buna karşı yasal haklarımızı kullanarak kendi müftülerimizi atadık. Ama bizim müftülerimizi Yunan hükümeti kabul etmiyor. Şimdi de yine kendi atadıkları müftülerin emrinde görev yapmak üzere atamayla görev tayin ediyorlar, cemaatin haklarını ellerinden alıyorlar." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Yunanistan Dışişleri Bakanı'nı arayarak, bunun yanlış olduğunu, hasmane tutum olduğunu ifade ettiğini aktaran Arınç, "Türkiye'deki patriği biz atamış olsak, şuradaki görevlileri biz seçmiş olsak kabul eder misiniz?' 'Hayır' 'Sizin yaptığınız ne peki? 'Biz bunu gözden geçirelim' dediler. Katar'a hareketinden önce de Başbakanımız Yunanistan başbakanını arayacaklar, kendisine bunun parlamentodan geçmemesi, geçmiş ise cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesi konusunda tavsiyede bulunacak.Bizim Türkiye'de yaptıklarımıza bakarak Yunanistan'daki Türk ve Müslüman azınlığa yapılanları yan yana getirmek mümkün değildir. Hükümetimizin bir kararı şudur; insan hakları, özgürlükler ne ise bunda gereğini yapacağız ama bizim bu kadar yaptığımız işin karşılığında Batı Trakya'da yaşayan bir avuç Müslüman Türk azınlığa reva görüleni kabul etmemiz mümkün değildir. Ruhban Okulu açılmasını isteyenler bir de bu tarafa baksınlar, ondan sonra bu taleplerinde kendilerini ciddi görelim." şeklinde konuştu.

Yunanistan Parlamentosu, Batı Trakya Türk azınlığının itirazlarına rağmen, 240 imamın, din dersi öğretmeni adı altında, Yunan devleti tarafından atanmış müftülüklere kadrolu olarak tayin edilmelerini öngören 2007 sayılı yasada bazı değişiklikler yapılmasını öngören bir yasal düzenlemeyi kabul etmişti .