Bakan Çağlayan, Yeni Yatırım Teşvik Programı’nı Değerlendirdi…(1)

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılında yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayan, yatırım tutarı 57.7 milyar lira olan 4 bin 365 teşvik belgesi düzenlediklerini belirterek, “Bu teşvik sistemi Cumhuriyet tarihinin en babayiğit, en cömert yatırımcılar için fırsatlar içeren teşvik sistemi” dedi.

Bakan Çağlayan, Rixsos Otel'de düzenlediği basın toplantısında 2012 Yılı Yeni Yatırım Teşvik Programı değerlendirmesinde bulundu. Dünyada özellikle Avrupa'da birçok ülkede 6-7 yıl daha küresel krizin yaşanacağını belirten Çağlayan, Türkiye'nin bu krizden sıyrıldığını, bir ülkenin 6-7 yılda alacağı performansı bu kriz döneminde göstererek büyük başarı gösterdiğini ifade etti.

Çağlayan, bu yıl 194 milyar dolar ihracat rakamı ile Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat rakamını yakalayacaklarını söyledi.

Yeni teşvik sistemini öven Bakan Çağlayan, "Bu teşvik sistemi Cumhuriyet tarihinin en babayiğit, en cömert yatırımcılar için fırsatlar içeren teşvik sistemi" dedi

Çağlayan, teşvik sistemiyle cari açığı azaltmak, üretimde teknolojik değişim ve dönüşümü sağlamak, büyük ölçekli ve stratejik yatırmalara hız vermek, uluslararası yatırımların artması ve bölgeler arasında gelişmişlik farkını azaltmayı hedeflerini belirtti.

2011 yılının ilk 11 ayında geçen yılın 11 ayına göre cari açıkta yüzde 35.7 azalma olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Yani cari açık 25.1 milyar dolar geriledi ve 45.2 milyar dolar oldu. Bu bizim için sevindirici bir gelişme. Cari açıktaki bu iyileşmenin sebebi mal ve hizmet ihracatındaki artış. İlk 11 ayda bu iki ana kalemdeki ihracatımızı 21,3 milyar dolar artırdık. Bu dönemde ithalatımız 3.2 milyar dolar geriledi. Şubat ayı ortasında 2012 geneline yönelik ödemeler dengesi verileri açıklandığında öyle tahmin ediyorum ki 2012 yılını 50 milyar dolarlık bir cari açıkla yani OVP hedefinin daha altında ve GSYİH'mizin yüzde 6.5 civarında gerçekleşeceğini göreceğiz" diye konuştu

Cari açık konusunda sabırlı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Bakan Çağlayan, "Cari açığı orta ve uzun vadede daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla ihracatla çözeceğiz" dedi.

“NE OLURSAN OL, NE YAPARSAN YAP, YETER Kİ YATIRIM YAP DÖNEMİNİ KAPATTIK” Yeni Teşvik Sistemi'nde stratejik yatırımları sisteme entegre ettiklerini ve ''Ne olursan ol, ne yaparsan yap, yeter ki yatırım yap'' dönemini kapattıklarını belirten Çağlayan, artık teknolojik gelişimi sağlayacak, yüksek katma değerli yatırımlara öncelik verdiklerini söyledi.

Ayrıca, bölgesel teşvik haritasını güncellediklerini ve tamamen sağlıklı verilerle kuvvetlendirdiklerini belirten Çağlayan, ''6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için Türkiye şu ana kadar en cömert uygulamasını bu bölgede gerçekleştiriyor. Asgari ücretlinin hemen hemen tüm yüklerinin devlet tarafından karşılandığı bir sistemi uyguluyoruz ve bugün 6. bölgede yatırım yapanlar bugün Çin'den, Tayvan'dan daha ucuz iş gücü maliyetlerini, avantajlarını yakalamış durumdalar'' diye konuştu

Bakan Çağlayan, 2012 yılında yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayan, yatırım tutarı 57.7 milyar lira olan 4 bin 365 teşvik belgesi düzenlediklerini söyledi.

Bu teşvik belgelerinin yüzde 89'ununu yani 51 milyar lirasının yeni yatırımcılar, yüzde 11'ini yani 6.7 milyar lirasının ise uluslararası sermayeli şirketler tarafından alındığını belirten Bakan Çağlayan, şunları söyledi: "Yeni sistemin yürürlüğe girmesinden sonra 37.6 milyar lira tutarında 2 bin 526 adete yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

20 Haziran'dan 31 Aralık'a kadar olan dönemde, yılın ilk altı ayına göre belge bazında yüzde 37'lik, öngörülen toplam sabit yatırım tutarı bazında yüzde 87'lik ve istihdam bazında yüzde 90'lık artış kaydettik." 2012 yılında düzenlenen 4 bin 365 adet teşvik belgesinin 2 bin 81 adedinin bölgesel, 2 bin 264 adedinin genel, 19 adedinin büyük ölçekli ve bir adedinin ise stratejik yatırıma ait olduğunu ifade eden Çağlayan, yine 57.7 milyar liralık yatırımın 25.8 milyar lirasının genel, 21.7 milyar lirasının bölgesel, 3,6 milyar lirasının büyük ölçekli yatırımlar ve 6,6 milyar lirasının ise Aralık ayında Star rafinerinin petro-kimya sektöründeki yatırım için 800 kişiye istihdam sağlayacak stratejik yatırımın oluşturduğunu söyledi

Kaynak: İHA