İyte, Narlıdere Huzurevi’ne Tasarruf Yaptıracak

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Gökçen Akkurt ve ekibi, Narlıdere Huzurevi’nin enerji giderlerinin azaltılmasına yönelik fizibilite çalışması başlattı.İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteklediği proje, Narlıdere Kaymakamı Osman Aslan Canbaba ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden tarafından imzalandı.

İyte, Narlıdere Huzurevi’ne Tasarruf Yaptıracak
İzmir Geriatrik Bakım Merkezi’ndeki Artemis Kongre ve Yaşam Merkezi’nde yapılan imza töreninde, üç ay sürecek projenin sonunda tüm kamu kurumlarına örnek oluşturacak sonuçlara ulaşılacağına inandıklarını ifade eden Narlıdere Kaymakamı Canbaba, Türkiye’nin en büyük huzurevi olan Narlıdere Huzurevi’nde enerji tasarruf potansiyelinin belirleneceğini söyledi.

Fizibilite projesi doğrultusunda yapılacak yatırımlarla 74 bin metrekare kapalı alana sahip kurumda, yüzde 20’ye varan enerji tasarrufu öngörüldüğünü dile getiren Canbaba, bu oranın 600 bin TL’lik enerji tasarrufu anlamına geldiğini kaydetti.

Huzurevinde önceki yıllarda 3 milyon TL olan enerji giderinin birinci aşamada doğalgaz kullanılarak, ikinci aşamada ise enerji verimliliği fizibilitesiyle daha da düşürüleceğini belirten Canbaba, projenin büyük oranda İYTE ve Narlıdere Kaymakamlığı’nın gönüllü çalışmasıyla gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

“YAYGINLAŞTIRILMALI”
Enerji ihtiyacı her geçen yıl artan Türkiye’de buna benzer çalışmalarla yüzde 30-40’lara varan enerji tasarrufu elde etmenin mümkün olabileceğine dikkat çeken İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden de Enstitü olarak, örnek teşkil edecek projenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Akkurt’un benzer bir projeyi daha önce Adnan Menderes Havalimanı için gerçekleştirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Güden, üniversitelerin bir fonksiyonun da topluma hizmet olduğunun en güzel örneklerinin bu tür projeler olduğunu ifade etti.

4 Mart’ta tamamlanacak fizibilite raporunun projenin ilk ayağı olduğunu, ikinci ayakta rapordan elde edilecek sonuçlara göre atılması gereken adımlara geçileceğini belirten Prof. Dr. Güden, “Bu çalışma, enerji kaçaklarını belirleme, en çok harcamanın nerelerde olduğunun tespiti gibi unsurlara işaret edecektir. Binanın elektrik tüketiminden tutun, ısınmasına, aydınlatılmasına kadar her türlü alanda çalışma yapılacak. Sonuçlara göre de gereken tedbirler alınarak enerji tasarrufu sağlanacak” dedi.

İYTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Akkurt’un da bulunduğu imza töreninde projeyle ilgili soruları yanıtlayan Rektör Güden, en önemli konunun bu tür projelerin yaygınlaştırılması olduğunu belirtti.

“Belki de her kamu binası için bir verimlilik yönergesi hazırlanması gerekiyor” diyen Prof. Dr. Güden, bu projenin tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması halinde çıktısının çok büyük olacağının altını çizdi.

Kaymakamlık adına Hasan Altan Uluğ’un Koordinatörlüğünü yürüttüğü “Narlıdere Huzurevi Enerji Verimliliği Fizibilitesi”ni, Prof. Dr. Gülden Gökçen Akkurt ile Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden uzman Ebru Kuzgunkaya, araştırma görevlileri Cem Doğan Şahin ve Cihan Turhan’dan oluşan ekip gerçekleştirecek .
Kaynak: İHA