‘Uzlaştırmacıları Hacettepe Eğitecek

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. Maddesi kapsamında planlanan ‘Uzlaştırmacı’ eğitimini Hacettepe Üniversitesi verecek.

Hacettepe’de uzlaştırmacı olarak görevlendirilecek kişilere, uzlaştırmanın hukukî niteliği ve sonuçları, uzlaştırmanın uygulama alanları, iletişim esasları, soru ve müzakere teknikleri, müzakere yönetimi, uzlaştırma raporu, uyuşmazlık analizi, uzlaşmaya tâbi suçlar, etik kurallar konularında eğitim verilecek. 26 Temmuz 2007 tarih ve 26594 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre 'Uzlaştırmanın Uygulamasına İlişkin Yönetmelik' kapsamında savcılara belirli suçlar kapsamında uzlaştırmacı tayin etme imkanı getirildi.

Uzlaştırmacı eğitimini Hacettepe Üniversitesi verecek. Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Adalet Akademisi arasında bu amaçla bir işbirliği protokolu imzalanacak. Avukat Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi’nde gelecek hafta imzalanacak olan protokolle ilgili bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağlar Özel, söz konusu adımın Türkiye’de uzlaşma kültürünün gelişmesine katkı yapacağını belirtti.

‘Uzlaştırmacı’ olmaya hak kazanacak kişilerin ‘Uzlaşma Savcıları’na bağlı görev yapacağını ifade eden Prof. Özel, mahkemelerin uzaması, gereksiz masrafların önlenmesi ve toplumsal barış açısından faydalı bir adım olarak nitelediği projeyle ilgili şunları söyledi: “Bazı ihtilaflar mahkemeye gitmeden aşılmış olacak. Uzlaşma konusu tüm suçlar için değil, bazı suçlar için geçerli. Bu protokolün amacı; uzlaşma kapsamında olduğu belirtilen suçlar bakımından şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisi arasında uzlaştırma işlemlerini yapmak üzere uzlaştırmacı olarak görevlendirilecek kişilerin eğitimi. Eğitime alınması uygun görülen uzlaştırmacıların, çatışma çözme ve müzakere becerilerinin geliştirilmesi; mağdur, suçtan zarar gören, şüpheli ya da sanık ile birlikte çalışmanın özel koşulları konularında teorik ve uygulamalı eğitim alması sağlanacak.Eğitimin konusu, görev yapacak uzlaştırmacıların sahip olmaları gereken asgarî nitelikler, bilgi düzeyi ve kişisel yeteneklerinin geliştirilmesinden oluşuyor.” Özel, uzlaştırmacı olarak görevlendirilecek kişilere uzlaştırmanın hukukî niteliği ve sonuçları, uzlaştırmanın uygulama alanları, iletişim esasları, soru ve müzakere teknikleri, müzakere yönetimi, uzlaştırma raporu, uyuşmazlık analizi, uzlaşmaya tâbi suçlar, etik kurallar konularında eğitimi verileceğini söyledi.

EĞİTİMİ ALAN HER BİREY GERÇEK ÇATIŞMA SENARYOSU ORTAYA KOYACAK

Uygulama eğitimi çerçevesinde, eğitim alan her bir bireyin en az bir gerçek çatışma senaryosu ortaya koyması ve uzlaştırma yöntemini kullanarak çatışmayı yönetmesi ve uzlaşma görüşmelerini sonuçlandırması amaçlanıyor. Hazırlanan senaryoların rol oynama tekniği ile canlandırılması suretiyle tüm eğitim grubunun geribildirim vermesi ve eğitmenlerin değerlendirme yapması sağlanıyor. Eğitim içeriğinde belirtilen konularda yapılacak olan teorik ve önceden hazırlanmış senaryolardaki çatışmaların rol oynama tekniği ile çatışma çözme ve uzlaştırma adımları izlenerek çözülmesinin sağlanması şeklinde yapılacak uygulamalı sınava tâbi tutulan katılımcılardan başarılı bulunanlara başarı sertifikası verilecek. UZLAŞMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR- Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar
- Kasten yaralama (3. fıkra hariç olmak üzere TCK madde 86 ve 88)
- Taksirle yaralama (TCK madde 89)
- Konut dokunulmazlığının ihlâli (TCK madde 116)
- Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması (TCK madde 234)
- Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması (4. fıkra hariç olmak üzere TCK madde 239)
- Kanunda, uzlaşma yoluna başvurulacağı açıkça belirtilen suçlar .