Arap Uyanışı Açıklaması

Mısırlı gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, ''İsrail bir ara İran'a, sonra Mısır'a ve Türkiye'ye güveniyordu. İran'ı kaybetti. Türkiye ile ilişkileri bozuldu. Şimdi de Mısır'ı kaybediyor. Uluslararası stratejide nasıl bir değişim olacağını düşünün'' dedi.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi'nin Mevlana Kültür Merkezi'nde ortaklaşa düzenlediği ''Arap Uyanışı: Mısır ve Ortadoğu'' konferansında konuşan Mısırlı gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, Mevlana'nın şehrinde bulunmanın ve konuşma yapmanın ağırlığını hissettiğini söyledi.

Arap Baharı'nın Arap aleminde büyük bir devrim ve değişim fırtınası olduğunu, baştan başa tüm Arap alemini kapsadığını ifade eden Huveydi, Körfez'de, Fas'ta, Cezayir'de gizli baharlar yaşandığını bildirdi.

-''Büyük bir tarihi değişimin önündeyiz''

Huveydi, Mısır'ın bu hareketin kalbinde olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Mısır hareket ederse Arap alemi de hareket eder. Mısır'da değişim olmazsa Arap aleminde değişim yapmak istemeyenler olur. Arap aleminde olup bitenler bu noktada gelişiyor. Ortadoğu'nun 3 önemli sütunu vardır. Mısır, Türkiye ve İran. Bu üçünün tarihi geçmişi var. Stratejik noktaları var. Nüfusları çok fazla. Tabii kaynakları var. Hayır istemeyen güçler, bu üç ülkenin bir araya gelmesine de izin vermiyorlar. İsrail bir ara İran'a, sonra Mısır'a ve Türkiye'ye güveniyordu. İran'ı kaybetti. Türkiye ile ilişkileri bozuldu. Şimdi de Mısır'ı kaybediyor. Uluslararası stratejide nasıl bir değişim olacağını düşünün. Şu anda çok büyük bir tarihi değişimin önündeyiz. Bunun da mutlaka tehlikesi olacak, karşısında bir güç bulacak.''

Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geniş bir şemsiye altında siyaset oluşturduğunu, ülke için projeler geliştirdiğini anlatan Huveydi, ''Devlet başkanı bir çatı olacak ve toplumu o çatının altına alacak. Bu birikim bizde yoktu. Ama öğreniyoruz. Burada, önümüzde Türkiye örneği var'' dedi.

-''Mısır'ın Türkiye ile paralel gitmesini istiyoruz''

Arap aleminde bundan sonra da önemli adımlar atılacağını dile getiren Huveydi, iç ve dış tehlikelere dikkat çektiği konuşmasını şöyle tamamladı:

''Doğruyu-yanlışı öğrenmemiz gerekiyor ki ayağa kalkabilelim. Mısır'ın Türkiye ile paralel gitmesini istiyoruz. Umarız ki; gelecek bu umutları birleştirir. Ummadığımız şeyler vardı ama dünkü rüyalarımız gerçek oldu. Halkımız birbiriyle yardımlaşarak bunu gerçekleştirdi. Bu birliğin devam etmesi en büyük dileğimizdir.''

Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa ise Medeniyetler İttifakı girişiminin yüzyılın en önemli küresel barış girişimi olduğunu söyledi.

Son 20-25 senedir dünyayı kana bulamaya çalışan, insanları birbiriyle düşman ederek acılara ve savaşlara sebep olan Medeniyetler Çatışması tezinin, bir tez olmanın dışında bir proje olduğunu vurgulayan Karlığa, Medeniyetler İttifakı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulduğunu, Medeniyetler Çatışması'na da, Büyük Ortadoğu Projesi'ne de karşı bir tezi ifade ettiğini söyledi.

Medeniyetler İttifakı'nın silaha silahla değil, ateşe ateşle değil; barışla, sevgiyle, dostlukla, Mevlana'nın ortaya koyduğu evrensel barış idealiyle karşı koyabilmek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Karlığa, projenin 110 ülke ve 20 uluslararası kuruluş tarafından desteklendiğini ifade etti.

Karlığa, 4 yıldır devam eden konferansları İstanbul ve Ankara dışında da yapmayı planladıklarını, Anadolu'ya açılan konferansları ilk kez Konya'dan başlattıklarını bildirdi.

Konferansın sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Huveydi'ye çeşitli hediyeler verdi.

Konferansa katılanlar, daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonu'nda gerçekleştirilen sema programını izledi.

Muhabir: Rıfat Yerlikaya

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA