Van'da ''6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu'' Tartışıldı

İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin ortak çalışması ile Van'da, ''6360 sayılı Büyükşehir Kanunu'' hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantı saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Toplantıya katılan Vali Münir Karaloğlu, yasayla ilgili akıllardaki soru işaretlerinin giderilmesi açısından toplantının çok önemli olduğunu söyledi.

Yasanın son dönemlerde Türkiye'de yapılmış en önemli idari reform yasası olduğunu kaydeden Karaloğlu, yasanın Türkiye'de yaşayan nüfusun yüzde 70'ini ilgilendirdiğini ifade etti.

Yasayla, önceki büyükşehir sisteminin de tamamen değiştiğini kaydeden Karaloğlu, şunları dile getirdi:

''Önceki 5216 yasaya göre, Türkiye'de sadece 2 vilayette büyükşehir belediye sınırları ile il sınırları beraberdi. Bunlar İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediyeleriydi. 2 belediyedeki uygulamanın başarılı olması, bölgede yaşayan vatandaşların memnuniyeti, hükümetimizi yeni çıkarılan bu yasada, yeni oluşturulan büyükşehirlerle beraber bütün büyükşehir belediyelerinin artık sınırlarının mülki sınırlarla beraber olmasını öngördü. Artık büyükşehirlerde, köy kavramı kalktı. Köyler mahallelere dönüştürülüyor. 29 büyükşehir belediyesinde artık belde belediyesi olmayacak. Son derece önemli idari reformlar içeren bu yasayı iyi anlamamız gerekir.''

Yasayla büyük bir dönüşüm yaşanacağını belirten Karaloğlu, sürecin sorunsuz geçmesi için yasayı iyi uygulamak gerektiğini ifade etti.

Büyükşehir olan illerde kurulan tasfiye komisyonlarının Van'da da oluşturulduğunu açıklayan Karaloğlu, komisyonun yasayı anlamakla işe başladığını söyledi.

Yasanın öngördüğü belediyelerden, mahalle idarelerden ve köylerden mal varlıkları, alacakları, borçları, personel durumları ile ilgili bilgilerin toplandığını aktaran Karaloğlu, kaymakamlıklardaki köylere hizmet götürme birlikleri ve özel idarelerin de tasfiye edileceğini söyledi.

Van'a 2 yeni ilçe kurulacağını ve 2 belediye oluşturulduğunu belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

''Yasayla ilin geneline artık büyükşehir belediyesi hizmet götürecek. Başkale'nin, Erciş'in köyüne, yoluna, içme suyuna, imar çalışmasına büyükşehir belediyesi bakacak. Van Belediyesi'ni tasfiye ediyoruz. Çünkü Van Belediyesi'nin altında 2 yeni ilçe kuruluyor. Bunun yerine Van Büyükşehir Belediyesi'ni ikame edeceğiz. Bu büyük bir dönüşüm. Bunu sorunsuz atlatabilmemiz için bu yasayı iyi anlamamız gerekir.''

Toplantıda konuşan Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi de, büyükşehir olma sürecinin eksiklerine rağmen çok önemli olduğunu söyledi.

Çok iyi bir planlamayla süreci yürütmeleri gerektiğini belirten Abi, bu dönemde eğitim çalışmalarına büyük önem verdiklerini ve çalışanlarını eğitim amacıyla diğer büyükşehirlere gönderdiklerini açıkladı.

Konuşmaların ardından Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, katılımcılara 6360 sayılı yasa hakkında sunum yaptı.

Toplantıya Vali Karaloğlu, Belediye Başkan Vekili Abi, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye çalışanları, meclis üyeleri katıldı.

Muhabir: Cemal Aşan

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA