Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Amasya'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Her eser bir vadede kendi ait olduğu toprağa dönecektir'' dedi.

Günay, Merzifon'daki programının ardından Amasya'da yapımı devam eden ve tamamlanan çalışmaları inceledi. Kentin tarihi ve turistik yerlerini gezen Günay, sırasıyla Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi, tarihi Taşhan, Sofular Mahallesi'ndeki sokak sağlıklaştırması, kültür merkezi inşaatı, Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi ile Hatuniye Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

Amasya Valiliği Kültür ve Sanatevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, bir gazetecinin, ''Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenen Amasya'nın Mahmatlar köyünde bulunan altından tarihi eserlerin Amasya Müzesi'ne verilmesi'' konusundaki düşüncesini sorması üzerine, şu yanıtı verdi:

''İllerin daha korunaklı, daha modern imkanlara sahip yeni müzelere sahip olması lazım. Biz şimdi yurt dışındaki eserlerimizi geri getirme konusunda Türkiye'nin bütün altyapısını iyileştirmeye çalışıyoruz ve dışardan çok sayıda eser getiriyoruz. 2007'den bu yana 3 bin 700'ün üzerinde eser geldi bizim görev yaptığımız dönemde. Ondan önceki 15 yıl içinde Türkiye'ye gelen dışarıya kaçırılmış, çalınmış eser sayısı 2 binin altındaydı. Geçen 15 yılı ikiye katlayan bir performans sergiliyoruz.''

Yapılan çalışmaların, Türkiye'de tarihe, toprak altı ve toprak üstü zenginliklerine sahip çıkma konusunda bilinç uyandırdığını vurgulayan Günay, şunları söyledi:

''Bu bilincin sayesinde iller, başka illere gitmiş olanlara sahip çıkmaya çalışıyor. Biz de başka ülkelere gitmiş olanlara sahip çıkıyoruz. Önce başka ülkelere gitmiş olanları getirelim. Sonra Anadolu'yu yeni müzeler ve yeni restorasyonlar ile canlandıralım. Her eser bir vadede kendi ait olduğu toprağa dönecektir. Benim ilkem budur.''

Günay'a incelemelerinde Amasya Valisi Abdil Celil Öz, AK Parti Amasya milletvekilleri Avni Erdemir ve Naci Bostancı, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile diğer ilgililer eşlik etti.

Bakan Günay, daha sonra karayoluyla Ankara'ya hareket etti.

Muhabir: Cihan Okur - Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA