'Anne Baba Üzerine Sinen Sigara Kokusu Çocuklarda Astımı Tetiklemeye Yetiyor'

Sigara, sadece içen kişiye değil çevresindekilere de zarar veriyor.

Sigaradan çocukların olumsuz etkilendiğini anlatan Gaziantep Çocuk Hastanesi doktorlarından Osman Çelikoğlu, evde içilen sigara nedeniyle çocuklarda astımın tetiklendiğine dikkat çekti. Çelikoğlu, çocuğun yanında sigara içilmediği halde, anne ve babanın üzerine sinen sigara kokusunun çocukların astım hastalığına yakalanmasına yettiğini söyledi.

Sigara içen 10 kişiden 9’unun akciğer kanserine yakalandığını belirten Dr. Osman Çelikoğlu, bugüne
kadar 250 kişinin sigarayı bırakmasını sağladı. Çelikoğlu, "Bazı insanlar sigara yüzünden kangren olduğu için ayaklarını kaybediyor, yerde sürünüyor ama hala ağzından sigarayı bırakmıyor." dedi.

Doktor Çelikoğlu, Çocuk Hastanesi’nde astım alerji bölümüne gelen çocukların astım hastası olduklarını kaydetti.

Çelikoğlu, çocuğun yanında sigara içilmediği halde, anne ve babanın üzerine sinen sigara kokusunun çocukların astım hastalığına yakalanmasına yettiğini söyledi.

Çelikoğlu, "Sigara çocuk üzerinde iki türlü etki yapıyor. Çocuk ya sigaradan öldüresiye nefret ediyor ya da annesine babasına özenip sigara içiyor. Hatta baba çocuğunu kucağına oturtup çek bir nefes, erkek adam sigara içer diyor. Çocuk bu nedenle sigaraya başlıyor. Akciğer kanserine yakalanan 10 kişiden 9’u sigara içenlerdir." diye konuştu.

SİGARA STRESİ TETİKLİYORSigaranın stresi tetiklediğini vurgulayan Dr. Çelikoğlu, "Stres nedeniyle sigara içtiklerini öne sürenlere katılmıyorum. Aksine sigara stresi tetikliyor. Aynı işi yapan kişilerden biri sigara içiyor biri içmiyor. Stresi bahane göstermek çok doğru değil. Özellikle dar gelirli olan insanların parası azalıyor, bu şekilde stres daha da artıyor." değerlendirmesinde bulundu .