Japonya'da Savunma Bütçesine Ada Ayarı

Güney Kore, Çin ve Tayvan ile Doğu Çin Denizi'ndeki adalar sebebiyle sorun yaşayan Japonya, savunma bütçesinde ayarlamaya gitti.

Tokyo, savunma bütçesinde son 50 yılın en büyük kesintisine gitmesine karşın ihtilaflı adaların güvenliği için araç alımına gidecek. Savunma Bakanlığı, yeni bütçede 58 milyar dolarlık bir pay istediğini açıkladı.

Bakanlık, bütçede kısıntıya gitmesine karşın hem karada hem de denizde gidebilen 4 yeni araç için 2,5 milyar yenlik bir pay ayırmaya karar verdi. Bakanlıktan bir yetkili, "Mesela ülkenin güneyinde çok sayıda ada var. Her adaya asker yerleştiremeyiz. Düşmanlar bu adalara çıkarma yaparsa ne yapabiliriz? Bu tehditlere karşı hazırlıklı olmalıyız." diye konuştu.

Bununla birlikte Japonya Sahil Güvenlik Birimi, adaları daha iyi koruyabilmek için 7 adet yeni devriye gemisi yapmaya karar verdi. Japonya Dışişleri Bakanlığı da adalar konusunda dünyanın desteğini yanına çekmek için 1 trilyon yenlik bir bütçe tahsis etti. Tokyo, Pekin ve Tayvan ile Senkaku Adaları sebebiyle sorun yaşıyordu. Bazı Çinli milliyetçiler adaya çıkması üzerine Japon aktivistler adaya gidip bayrak asmıştı. Artan gerilimin bir göstergesi olarak Japonya'nın Pekin'deki elçisinin makam aracını sıkıştıran bazı Çinliler araçtaki Japon bayrağını alıp parçalamıştı. Tokyo ise adaları sahiplerinden almaya karar vermişti. Japonların kontrolündeki adalar balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede bulunuyor. Tokyo ile Seul arasında da Dokdo Adası nedeniyle gerginlik bulunuyor .