Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz Açıklama Yaptı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, 2012-2013 eğitim öğretim yılında üniversitelerine 28 ülkeden 450 öğrencinin eğitim almak için başvurduğunu bildirdi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, yeni eğitim-öğretim yılında üniversitelerine tahminlerinin üzerinde yabancı öğrenci başvurusu olduğunu belirtti.

Bütün fakülte ve yüksekokullardaki yabancı öğrenci kontenjanının dolduğunu ifaden eden Yılmaz, göreve geldiği zaman yabancı uyruklu öğrenci almayı amaçladıklarını ve üniversiteyi bu bölgeye sıkışmışlıktan kurtararak dışa açmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yılmaz, bu yönde başlattıkları çalışmanın ilk meyvelerini verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Yeni kurulan ve gelişme trendinde olan bir üniversite olmamıza rağmen, 2012-2013 eğitim öğretim yılında üniversitemize 28 ülkeden 450 öğrenci eğitim almak için başvurdu. Bu sayı 2011-2012 eğitim öğretim yılında müracaatta bulunan öğrenci sayısının iki katı. Söz konusu artışta üniversitenin isminin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak değiştirilmiş olması önemli rol oynadı.''

Müracaatta bulunan öğrencilerin ülkelerinin İslam ülkelerinden, Türk Cumhuriyetlerinden, Avrupa devletlerinden öğrenciler olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''En fazla müracaat eden ülkelerin başında Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gelmektedir. Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Endonezya, Filistin, Fransa, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Madagaskar, Moğolistan, Moldova, Norveç, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan'dan eğitim için üniversitemize müracaat eden 450 öğrenciden 200'ünü not durumlarına göre ilgili fakülte ve yüksekokullara yerleştirdik, diğerlerini de yedek olarak kaydettik.''

Gelecek yıl ülkelerde tanıtım yaparak ve Yüksek Öğretim Kurulu nezdinde girişimlerde bulunarak yabancı uyruklu öğrenci sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''Yerleşen öğrenciler, üniversitede bir yıl okuduktan sonra ülkelerine gidip bizim sahip olduğumuz imkanları ve üniversitemizi tanıtacaklar. Üniversite olarak artık dünya üniversiteleri arasında olma yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Hedefimiz önümüzdeki beş yıl içinde yabancı uyruklu öğrenci sayısını 2 bine çıkarmak.''

Kayıt yaptıran öğrencilerden Türkçe belgesi olmayanları Türkçe sınavına tabi tutacaklarını ifade eden Yılmaz, Türkçe sınavından yeterli puan alanların ve Türkçe Yeterlilik Belgesi olanların direkt olarak eğitimlerine başlayacağını, kazanamayanların ise bir yıl sürecek Türkçe kursuna tabi tutulacağını bildirdi.

Muhabir: Serhat Çağdaş

Yayıncı: Asena Akçay
Kaynak: AA