Eğitim-bir-sen: Bakanlığın Hatalarının Faturası 4+4+4’e Kesilmemeli

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamadaki hatalarının faturası 4+4+4’e kesilmemesi gerektiğini bildirdi.

Eğitim-bir-sen: Bakanlığın Hatalarının Faturası 4+4+4’e Kesilmemeli
Sistemin doğru olması kadar sistemin nasıl uygulandığının da çok önemli olduğunu ifade eden Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Özer, "Ortaya çıkan sorunlara baktığımızda öğretmenlerimizin tayin haklarından yararlanamaması, okula başlama yaşında kamuoyunun yeteri kadar bilgilendirilmemesi ve yapılması gereken hazırlıkların tam olarak bitirilememesi gibi konuların uygulamasında maalesef Milli Eğitim Bakanlığı’nın hatalarını görüyoruz." dedi.

Branş değişikliğinde sınırlar genişletilip sistemin rahatlatılabileceğine vurgu yapan Özer, "Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 40 binin üzerinde alan ve branş değiştirebilecek durumda öğretmen var. Yıllardır sınıf öğretmeni ihtiyacı dolayısıyla alan değişikliği takviminde sınırlı branşlarda geçişlere müsaade edilmiş ve beklenti her defasında ötelenmiştir. Bu yıl için alan değişikliği takvimi en öne çekilerek, branş değişikliğinde sınırlar genişletilip sistem bir anda rahatlatılabilirdi. Yıllardır çakma sınıf öğretmenliği yapan, kök branşı farklı olanların asli işini yapmasına olanak tanınabilir, il içi-il dışı ve özür grubunda hareket alanı oluşturulabilirdi" dedi.

Sınavla yönetici atama takviminin ötelenmesi nedeniyle gereksiz sıkıntılar yaşandığını öne süren Özer, "Suçu, yeni geçmeye çalıştığımız 4+4+4 düzenlemesine atmak birilerinin işine gelebilir ama bakanlığın ve bakanlık bürokrasisinin, siyasi iradenin asla işine gelmez, bu böyle bilinmelidir." diye konuştu.

62 ile 66 ay arası çocuklar gibi 66 ay ile 72 ay arasındaki çocukların da okula gidip gitmeyeceklerine velilerin karar vermesi gerektiğini belirten Özer, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bir veli henüz benim çocuğum yeterli değil, özellikle kişisel bakımını kendisi yapamıyor bu konuda sıkıntılarımız var, çocuğum okula gittiğinde sıkıntı çekecek diyorsa, böyle bir gözlemi varsa aynı şekilde 66 aydan 72 aya kadar olan çocukların okula gidip gitmeyeceğine de veli karar versin. Velinin konuyu hastaneler ve pedagoglar üzerinden değil de biraz daha okulla okul yönetimiyle paylaşarak yürütmesi çok daha sağlıklı olacaktır." Okulların fiziki şartlarının çocuklar uçun uygun hale getirilmesi gerektiğini aktaran Özer, tüm okulların bir an önce yenilenip sisteme hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakanlığın 60 ay ve üstünü eğitime dahil etmesinin ikili eğitimin de tekrar sorgulanması ve bir an önce ortadan kaldırılması gerçeğini ortaya koyduğunu vurgulayan Özer, "Zira birçok ilimizde küçük çocuklarımızdan bir kısmı daha gün doğmadan okula gidiyor diğer kısmı da gün battıktan Sonra evlerine dönebiliyor. Çocuklarımızın fiziki gelişmişlik durumunu düşünürsek bunun Son derece yanlış bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. İkili eğitim ayıbından da bu vesileyle kurtulmamız gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu .