FİYAB Hukuk İşleri Sorumlusu Avukat Koçali Açıklama Yaptı

Film Yapımcıları Meslek Birliği'nin hukuk işleri sorumlusu avukat Kaan Koçali, Yargıtay'ın merhum sanatçı Kemal Sunal'ın ailesinin, sanatçının 2 filminin yapımcısı aleyhine açtığı tazminat davasını onamasının, oyuncular için olumlu bir karar olduğunu ancak bu konunun yasal düzenlemeye kavuşturulmadığı için, hak sahiplerinin ayrı ayrı mahkemeye gitmesi gerektiğini söyledi.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, merhum sanatçı Kemal Sunal'ın oynadığı ''Düttürü Dünya'' ve ''Yoksul'' filmlerinin televizyona satışından elde edilen telif bedellerinden sanatçının ailesine vermediği gerekçesiyle yapımcı Şerafettin Gür hakkındaki 2 bin liralık maddi tazminat cezasını onamasının ardından benzer durumda olan başka sanatçılar da hukuk mücadelesi başlatmaya hazırlanıyor.

FİYAB Hukuk Sorumlusu Kaan Koçali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, benzer şekilde hak kaybına uğrayan oyuncular için kararın emsal nitelikte olabileceğini belirtti.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararının, oyunculara haklarının teslim edilmesi konusunda önemli bir karar olduğunu ifade eden Koçali, ''Ancak her olayı kendi içinde değerlendirmek gerekir. Yargıtay kararı, yerel mahkeme için emsal teşkil edebilir ama yüzde 100 kesin karar olarak kabul edilemez. Karar bir yasal düzenleme gibi düşünülemez. Hak sahiplerinin ayrı ayrı mahkemeye gitmesi gerekir. Yerel mahkemeler mutlaka Yargıtay'ın kararını dikkate alacaklardır. Ama yüzde 100 bu karar uygulanacak diye bir durum söz konusu olmaz'' dedi.

- Ediz Hun: ''Birlikte hareket etmeliyiz'' -

Yeşilçam'ın Unutulmaz jönlerinden Ediz Hun da Yargıtay'ın kararını oyuncular açısından çok olumlu bulduğunu ifade etti.

Yayıncıların, karar nedeniyle, yargıya başvuran sanatçıların filmlerini göstermeme gibi bir yola başvurabileceklerine dikkati çeken Ediz Hun, oyuncuların birlikte hareket etmeleri gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Ailelerin, gençlerin evlerinde rahatça izleyebildikleri bizim dönemin filmlerinde rol almış çok az kişi kaldı. Bugün hemen hepsi yaşlı insanlar. Bu kişilere cüzi de olsa hakları verilmesi gerekiyor. Yalnızca başrol oyuncularının değil yardımcı rollerde oynayan kişiler de, oynadıkları filmler gösterildiğinde mutlu edilmeliler. Filmlerde başrol oynayan oyuncuların büyük bölümünün maddi durumunun iyi olduğunu kabul edersek, 'Filmlerim gösterilse de bana yeter' diyen oyuncular da olabilir. Yayıncılar da, yargıya başvuran oyuncular yerine bu oyuncuların filmlerini göstermeyi tercih edebilirler. Bu nedenle tüm sanatçılar, fikir ayrılığına düşmeden, birlikte hareket etmeli.''

-BİROY Genel Sekreteri Aslı Şahin-

Sinema Oyuncuları Meslek Birliği Genel Sekreteri Aslı Şahin de, Yargıtay'dan bekledikleri bir kararın çıktığını dile getirerek, ''Bize göre olması gereken oldu. Bu kararın önemli kapılar açacağını düşünüyoruz. Temsil ettiğimiz 400'e yakın oyuncu var. Onlar adına daha önce ihtarnamelerimizi çekmiştik. Şimdi dava sürecini başlatacağız. Umarım olumlu olur'' dedi.

Muhabir: Etem Geylan

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA