Osmaniye’de İtfaiyecilik Haftası

Osmaniye Belediyesi, 25 Eylül-1 Ekim İtfaiyeciler Haftası dolayısıyla kurtarma ve yangın tatbikatı düzenledi.

Osmaniye’de İtfaiyecilik Haftası
İtfaiyeciler Haftası etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak Osmaniye Belediyesi'nin itfaiye araçları şehir içinde tur attı. Turun sonunda Cumhuriyet Meydanı’na gelen ekipler, burada hazırlanan tatbikat alanında çalışma yaptı.

Belediye arama kurtarma ekibi, ilk olarak trafik kazasına karışmış bir otomobilde sıkışan sürücüyü kurtardı. Kurtarma ekibi kesme ve ayırma aletleri ile otomobilin üst kısmını ayırdı. Yaralı sürücü ise sedye ile ambulansa taşındı. Kurtarma tatbikatının ardından da temsili olarak çıkarılan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü.

Tatbikatı izlemeye itfaiyeci kıyafeti ile katılan Belediye Başkanı Kadir Kara, “Hayatımızın her anında bizlerin yaşam şartlarını kolaylaştıran ateş, kontrol altından çıktığında yangına dönüşür. Yangın eğer kontrol altına alınamazsa felakete dönüşür. Ülkemizde ilk yangın söndürme örgütü 1914 yılında kuruldu. Eskiden kentin yüksek bir binasının tepesinde ya da yangın gözlemek için özel olarak yapılmış bir kulede gözcü bulunurdu. Herhangi bir yerde çıkan yangını gözcüler, tulumbacılara bildirir, tulumbacılar da tulumbayı sırtlar, sokaklarda bağıra bağıra yangın yerine gelirler ve yangını söndürürlerdi. Tabii bu sistem yıllar geçtikçe gelişti ve yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediye hizmeti olarak kabul edildi. Osmaniye Belediyesi olarak itfaiye teşkilatımızı her geçen gün geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Şu anda Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak; 1 müdür, 4 grup amiri, 16 şoför ve 42 itfaiye eri olmak üzere toplam 63 personelle görev yapmaktayız. 2 adet merdivenli söndürme aracı, 5 adet arazöz, 1 adet kurtarma aracı ve 1 adet öncü araç olmak üzere toplam 9 araçla hizmet vermekteyiz” dedi.

İtfaiyeciler Haftası etkinlikleri kapsamında Osmaniye'de halkın itfaiyeciliğe ilgisini artırmak ve itfaiyecilik konusunda eğitimli insanların çoğalmasını sağlamak amacıyla İtfaiye Müdürlüğü tarafından “Bize Katılın! Sizde Gönüllü İtfaiyeci Olabilirsiniz. Herkesin İçinde Bir Kahraman Vardır” sloganı ile 'gönüllü itfaiyecilik’ uygulamasına başladıklarını ifade eden Başkan Kara, “İtfaiyecilik mesleğinin kamuoyuna tanıtılması ve benimsetilmesi, yangın ve afetlere müdahale için eğitilmiş gönüllü insanlar oluşturulması ve halkımızın desteğinin sağlanması amacıyla Gönüllü İtfaiyeci Teşkilatı oluşturulması çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu hafta içerisinde Gönüllü İtfaiyecilik programımıza katılmak için kurduğumuz standımızda başvuruları aldık. 18 ile 45 yaş arasında 117 vatandaşımız gönüllü itfaiyeci olmak için başvuru yaptı. Müdürlüğümüz bu başvuruları değerlendirecek ve şartları tutanları tekrar bilgilendirerek eğitim verecekler. Hafta etkinliklerimizi araç konvoyu ve bir tatbikat ile bugün burada tamamlıyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Kara daha sonra tatbikata katılanları tebrik etti. Tatbikatı çok sayıda Osmaniyeli izledi .
Kaynak: İHA