Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İsparta'da

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye ekmeğini taştan çıkaran bir ülke. Komşulara oranla yer altı zenginliklerimizin olmaması belki hayırlı bir sonuçtur. Belki bu nedenle Türkiye şu an bölgesindeki tüm dezavantajlara rağmen çok önemli siyasal ve ekonomik aktör haline geliyor'' dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversitenin oda orkestrasının konserini dinledi.

Şimşek, konserin ardından yaptığı konuşmada, 2013 yılı bütçesini 17 Ekim'e kadar Meclise göndereceklerini, bu yüzden yoğun bir çalışma dönemi yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'nin geçen sene petrol ve doğal gaz ithalatına 54 milyar dolar ödediğini belirten Şimşek, bu rakamın bu dönem 60 milyar dolara ulaşabileceğini kaydetti.

Türkiye'nin zoru başarmak için yola çıkmış bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, ''Türkiye ekmeğini taştan çıkaran bir ülke. Komşulara oranla yer altı zenginliklerimizin olmaması belki hayırlı bir sonuçtur. Belki bu nedenle Türkiye şu an bölgesindeki tüm dezavantajlara rağmen çok önemli siyasal ve ekonomik aktör haline geliyor'' dedi.

Son 60 yılın en kötü küresel krizinin yaşandığına değinen Şimşek, Türkiye'nin bu krizi de hızlı bir şekilde atlattığını ifade etti.

Küresel krizin dünya ekonomisinin geleceğini etkilediğini vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

''ABD'de krizle borcun milli gelire oranı yüzde 67 iken bu oran yüzde 117'ye çıktı. Avro bölgesinde yüzde 90'lara çıktı. 2007 yılından bu yana ABD'de 419 banka battı. 'İşsizlik niye azalmıyor' diye sorarsanız, arka planda bu var. Ülkeler bu defa para politikalarına yüklendiler. ABD Merkez Bankası 2 trilyon dolarlık para bastı ve basmaya da devam ediyor. En son 2. parasal gelişme kararını çıkardı. Bu Avrupa'da da var. 'Ben para basmam' diyorlardı ama 2.5 trilyon dolar para basmışlar. Japonya 1 trilyon dolarlık para basmış durumda. İngiltere de 650 milyar dolarlık para basmış durumda. Bunlar merkez bankalarının 2007'den sonra bastıkları para.''

Küresel krizin etkisiyle batan bankaların borçlarını devletlerin üstlendiğini, bu nedenle kamu borçlarının hızlı arttığını ifade eden Şimşek, merkez bankalarının bu nedenle yoğun şekilde para bastığını söyledi.

Merkez bankalarının yürüttükleri para politikalarının işe yaramadığını belirten Şimşek, ''Para basıyorsunuz, ama krediye dönüşmüyor. Çünkü şirketler yatırım yapmak istemiyor, borç ödemek istiyor. Hane halkı elde ettiğini harcamak istemiyor, borçlarını ödemek istiyor'' diye konuştu.

Muhabir: Durmuş Genç - Mehmet Erbek

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA