Yaşlanmayı Yavaşlatmak Mümkün

Yaşam koşullarının iyileşmesi ve birçok hastalığın tedavi edilebilir hale gelmesiyle ömür ortalaması uzayıp dünya nüfusu giderek yaşlanırken, yeni yöntemler yaşlılık belirtilerini de daha ileri tarihlere atabiliyor.

Eskiden özellikle ciltte 40’lı yaşlarda başlayan yaşlılık işaretleri, dermokozmetikteki yeni gelişmeler sayesinde şimdi çok daha ileriki yaşlarda kendini gösterebiliyor. Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ulaş Güvenç, endopeel, botox, roller peeling, mezoterapi gibi uygulamalarla genç görünmenin sağlıklı yollarının bulunduğunu belirtti.

Yaşlanmanın iki boyutu olduğunu ve bunların ‘fotoyaşlanma’ ile ‘kronolojik yaşlanma’dan oluştuğunu kaydeden Dr. Ulaş Güvenç “Fotoyaşlanmada güneş, kronolojik yaşlanmada ise yerçekimi başrolü oynar. Fotoyaşlanmayı önlemek için güneşten korunma alışkanlıkları, kronik yaşlanmada ise beslenme alışkanlıkları, topikal retinoid kullanımı ve dermokozmetik uygulamalar ön plana çıkar” diye konuştu.

Dr. Güvenç, genç kalmak isteyenlere öncelikle güneşten korunmalarını, domates gibi likopenden zengin gıdaları bol tüketmelerini, ayrıca topikal retinoid kullanmalarını önerdi.

Antik Roma’da yaşam süresi ortalama 22 iken, 1800’lü yıllarda 41-42 yıla, günümüzde ise 75-80 yıla çıktı. Artık literatürde 65 yaş üstü yaşlı kabul ediliyor. ABD’de her gün 5 bin kişi 65 yaşına basıyor, 65 yaş ve üstü 3 bin 600 kişi ölüyor. Yani 65 yaş ve üstü kesime her gün bin 400 kişi katılıyor. 75 yaş üstü grup ise nüfusun en hızlı artan bölümünü oluşturuyor. ABD’de yüz yıl önce 65 yaş ve üstü grup, ülke nüfusunun yüzde 2’sini oluştururken, bugün yüzde 10 seviyesine yükselmiş durumda .
Kaynak: İHA