Valla Kanyonu Numaralandırıldı

Valla Kanyonunda kaybolan Anıl Bakar için ümitler tükenirken, geniş katılımlı arama kurtarma ekibi Bakar’ın kaybolduğu bölgede tekrar incelemelerde bulundu.

Valla Kanyonu Numaralandırıldı
Ramazan Bayram için İstanbul’dan Pınarbaşı ilçesine geldikten sonra Muratbaşı köyündeki Valla Kanyonu’nda kaybolan dağcılardan Anıl Bakar’ı arama çalışmalarının tamamlanırken, cesedine ise 40 gündür hala ulaşılamadı. Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonu’nda kaybolan 6 kişilik dağcı gruptan 5’i kurtarıldı. Yetkililer, Anıl Bakar’a ait Valla Kanyonu’nda hiçbir ize ve eşyaya rastlamazken, cesedin kayaların altında mağaralara giden suyollarına takılıp kaybolduğu ve buralara da girilmesinin son derece tehlikeli olduğundan dolayı cesede ulaşılamadığını söyledi.

Kanyondaki arama kurtarma çalışmaların tamamlanmasına rağmen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ilgaz Jandarma Arama Kurtarma Timi (JAK), Kastamonu Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Kastamonu Şube Başkanlığı ekiplerinin yer aldığı geniş katılımla Valla Kanyonu’nda tatbikat gerçekleştirdi.

Horma ve Valla Kanyonunda yapılan tatbikatta kayıp arama, yön bulma, suda arama kurtarma konularında geniş kapsamlı eğitimler verildi.

3 gün süren tatbikatta ilk öncelikle Horma Kanyonunda JAK, AFAD, UMKE ve TAC ekipleri katıldı.

Buradaki eğitimlerin ardından tatbikat ve Anıl Bakar’ı arama çalışmaları için Valla Kanyonuna geçildi. KANYON İÇERİSİ LEVHALANDIRILDI Valla Kanyonundaki tatbikata ise sadece JAK ve AFAD ekipleri katıldı.

İki kılavuz eşliğinde iki günde kanyonu geçmeyi başaran ekipler, ayrıca Anıl Bakar’ın kaybolduğu bölgede arama çalışmaları da yaptı.

Valla Kanyonuna Kanlı Çay deresinden giriş yapan JAK ve AFAD ekipleri, bu bölgeden itibaren kaybolma, yaralanma ve mahsur kalma olaylarına da çeşitli önlemler alındı. Ekipler bu kapsamda kurtarma ekiplerine kolaylık sağlaması için her 500-600 metre mesafede bölge arazinin müsaade ettiği ölçüde levhalar çaktı, bazı kesimlere ise sprey boyalarla yazılmak suretiyle levhalandırıldı. Kanyon içersine bu şekilde toplam 23 adet levha işaretleri kondu.

Kanyon içerisinde kolaylıkla görülebilecek yerlere, tehlikeli bölgelere, ilerleme istikametlerine, kamp alanlarına, akıntının fazla olduğu alanlara, sifon ve girdapların bulunduğu yerler ile telefon çeken bölgeler çeşitli renklerde sprey boyalarla işaretlemeler yapan ekipler, levha ve işaretlemelerin kanyondan geçiş yapacak olan ziyaretçilere da büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.

Valla Kanyonunu 2 günde geçen kurtarma ekipleri, ayrıca kanyon içersinde 5 ve 14 numaralı noktaları tehlikeli bölge olarak işaretledi. Buralarda emniyetli iniş ve geçiş maksadı ile kayalara Bolt vida ve kulağı çakılarak ziyaretçilere geçiş esnasında kolaylık sağlaması hedefleniyor. Ekipler, 5 numaralı levha bölgesinde yaklaşık 12 metre, 14 numaralı levha bölgesinde ise 25 metrelik tehlikeli iniş alanının bulunduğunu tespit etti.

ANIL BAKAR TEKRAR ARANDI

7 numaralı levha bölgesi ise Anal Bakar’ın kaybolduğu bölge olarak belirlendi. Bakar’ın dengesini kaybederek suya düştüğü bölge olan yerde, uzun bir süre daha araştırma yapıldı. Ekipler, Anıl Bakar’ın hayatta veya ölü olduğuna dair herhangi bir iz ve emare ile şahsın üzerinde taşıdığı malzemeye rastlayamadı. Anıl Bakar’ın bu bölgede küçük bir alanda kayalıkların altına doğru giden bir bölgede girdaba rastladı. Küçük bir delikte oluşan girdabın bir insan geçebilecek şekilde olduğu ve çok şiddetli bir şekilde suyun altına doğru çektiği kaydedildi. Anıl Bakar’ın ise burada girdaba kapılıp kayalıkların altına doğru çekildiği ve bu yüzden Bakar’a ait hiçbir ize rastlanmadığı belirtildi. Anıl Bakar’ın bir metre berisinde ufak bir şelaleye giden yolun bulunduğu ve buraya doğru gitmesi durumunda hayatının kurtulabileceği tespit edildi.

9, 10 ve 17 numaralı noktalar, ekipler tarafından en uygun kamp yapılabilecek noktalar olarak belirlendi. Ayrıca ekipler, akşamleyin kanyon içersinde yol alınmaması konusunda da uyarılarda bulundu.

14 NUMARALI BÖLGEDEKİ KAYALIKLARA DİKKAT

Ayrıca ekipler, 14 numaralı levha bölgesinden suya inildiğinde yaklaşık 600 metrelik mesafede dar boğazlar ve düz kayalıklar olan alanda sudan dışarı çıkış alanının bulunmadığını ve 600 metre sonra akıntı durulduğunda suyolunu kapatan büyük bir kaya parçası olduğunu belirledi. Kaya 15 numaralı levha ile işaretlendi. Kayaya ilk bakıldığında geçiş yolu görünmeyip, kayanın sağından hareket edildiğinde bir insanın sığabileceği bir delikten geçiş yapılarak tekrar aşağı inilmek suretiyle geçişe devam edilebileceği tespit edildi. Bu küçük delik su debisinin yüksek olduğu zamanlarda kesinlikle görülmez olup bu bölgeden geçiş yapmayı imkansız hale getirdiğini belirleyen ekipler, bu alana giriş ve çıkış yerlerini sprey boya ile işaretleyerek, ip tesisi kurulmak suretiyle geçiş yapılmaya elverişli hale getirdi.

10 ile 17 numaralı levha arasında kalan bölgede kanyon geçişinde tehlikenin en yoğun olduğu bölgeler olup, bu alanlardan geçişlerde emniyet tedbirleri alınıp suda girdap, sifon vb. olup olmadığı kontrol edildi. Kanyon içersinde helikopter iniş alanı bulunmadığını ifade eden ekipler, 13 ile 17 numaralı levhalar arasında dar, üzeri kapalı kanal ve koridorlardan geçildiğinden yaralanma durumlarında helikopter ile tahliye imkanının olmadığını söyledi.

Diğer noktalar arasında da yer yer helikopterden halat sarkıtmak suretiyle tahliye imkanı sağlanabiliyor.

20 NUMARALI LEVHADAN SONRA TEHLİKE AZALIYOR

20 numaralı levha ise şelale bölgesi olarak belirlendi. Bu alanda dik kayalıklar alçalmakta yaklaşık 300 metrelik durgun sudan yüzülerek geçilerek sert kanyon geçişi tamamlanıyor. Bu alandan itibaren Gümeran Mahallesi istikametine kadar olan bölge genişlemekte, yürüyerek ilerleme imkanı bulunmakta ve tehlike azalmakta.

Kanyon içerisinde GPS yer belirleme cihazı ile koordinat alımı yapılamıyor. 7-13 numaralı levhalar arasında iletişim GSM operatörleri ile kısmen sağlanmakta ve 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi ile irtibat telefon üzerinde bulunan SİM kartın çıkarılması suretiyle sağlanabiliyor. Bu iletişim 13-17 numaralı levhalar arası hariç diğer yerlerde yer yer yapılabiliyor.

Ekipler, kanyon geçişinde dalgıç elbisesi, suda yürüyüş ayakkabısı, can yeleği, su geçirmez sırt çantası, karabina çeşitleri, iniş ve tırmanma için dinamik ve statik ipler, perlon bant, sikke, bolt çakıcı ve çekici, el ve göğüs cumarı, pursik ip, alt ve üst kuşam, baret, alın lambası, su geçirmez el feneri, uyku tulumu, yedek giyişi, çakı, kaya eldiveni ve enerji verici yiyecek malzemelerinin alınması yönünde tavsiyede bulundu .
Kaynak: İHA