Generaller ‘er’ mi olacak?

‘Balyoz Davası’nda ceza alan askerlerin rütbelerinin sökülmesi doğru mu?

Generaller ‘er’ mi olacak?
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Balyoz Davası” sanıklarına verilen 20 ila 13 yıl 4 ay arasında değişen hapis cezaları Yargıtay tarafından onanırsa, 325 sanıktan sivil memurlar hariç asker sanıkların tamamının rütbeleri sökülecek. TSK Personel Kanunu 'nda “Hapis veya ağır hapis cezası infazında, subaylar er gibi iaşe edilir” hükmü mevcut. Peki rütbelerin sökülmesi doğru bir karar mı? İşte görüşler...

'İhanet etmişlerse rütbeleri sökülür '
GazeteciYazar Abdurrahman DİLİPAK

ÖNCELİKLE yasa bu yönde. İkincisi bir yıldan fazla mahkûmiyet cezası alan, belirli suçları işleyenlerin de unvanları geri alınıyor. Bir memur da devlete karşı suç işlemişse, unvanı geri alınır. Rütbeleri diye düşünmeyelim. Bunun mali, hukuki sonuçları vardır. Bir daha kamuda görev yapamazlar. Bu kişiler, kendi misyonuna ihanet etmişlerse bence doğrudur. Halkın kendisine verdiği silahla, milli iradeyi yok etmek üzere böyle bir suç işlemişlerse, buna yönelik verilen kararı anlayışla karşılamak gerekir. Ben asker, sivil, memur diye ayırmıyorum. Yoksa bu açıklamam, askere özel bir öfkem ya da tavrımdan dolayı değil. Yanlış anlaşılmasın.

'Kanun ve vicdan asla kabul etmez '
Emekli Orgeneral Necati ÖZGEN

RÜTBELERİN sökülmesi elbette doğru değil. Kimi hukukçular, “Ancak askeri mahkeme kararı olursa rütbelerin 'er 'e indirilebileceği” görüşünde. Olan bitenden dolayı zaten son derece üzgünüz, yaralıyız. Koskoca orgenerali, kuvvet komutanını “er”e indirmek doğru olur mu? Bunlar ne yapmışlar, her sene yapılan plan semineri bu. Yıllardır yapılıyor. Tarihte eski 3. Ordu Komutanı Mustafa Muğlalı da, 1943 'te Doğu Anadolu 'da Balkan Harbi 'ne girmiş, İstiklal Savaşı 'na katılmış kahraman bir komutan olarak, eşkıyalık yapan bir grubun dağıtılması için emir veriyor. 33 eşkıya ölüyor. Adnan Menderes zamanında mahkemeye veriliyor, yargılanıyor. Mahkemeye çıktıktan sonra “Bu işin sorumlusu benim. Başka kimse değildir” diyor. Rütbesi “er”e indiriliyor. Bu adam hapishanede ölüyor. Öldükten sonra itibarı iade ediliyor. Şu an yaşanan da bu. Koskoca kuvvet komutanlığı yapmış, kolordu komutanlığı yapmış kişiler, bizim nazarımızda askeri açıdan çok önemli kişiler. Vatan hizmeti olarak görevini yapmış, şimdi siz tutuyorsunuz er yapıyorsunuz. Bu ne vicdana sığar, ne de başka bir şeye. Eşkıyalık mı yapmışlar, vatana ihanet mi etmişler, plan semineri yapmışlar. Bunu Allah da, kanun da, vicdan da kabul etmez. Kamuoyu da kabul etmez.

'Delillere rağmen böyle karar verildi '
Emekli Korgeneral Köksal KARABAY

YARGI kararıyla ilgili benim yorumum hiç uygun olmaz. Mahkemeye o CD 'lerin sahte olduğuna dair birçok somut delil sunuldu. Bu somut delillere rağmen bu karar verildi. Rütbelerin sökülmesi mahkeme kararıdır. Bunca sene memlekete hizmet etmiş insanların rütbelerinin sökülmesi ne derece doğrudur, takdirinize bırakıyorum.

'Ceza alınırsa otomatik olarak rütbeler sökülür '
Gazeteci Yazar Nazlı ILICAK

ZATEN ceza alındığı takdirde otomatikman rütbelerin söküldüğünü biliyoruz. Yasada bu varsa, o zaman sökülür. Bu askerin geleneklerine uygun. O zaman ben bunu normal karşılıyorum.

Mevzuat, 'Madalyaları da ellerinden alınır ' diyor
Emekli Askeri Hâkim Ümit KARDAŞ

BU bugünün meselesi değil. Askeri Ceza Kanunu çok eski bir kanun. Bir suç işlendiğinde, TSK 'dan ihracı gerektiren ferdi cezalar uygulanıyor. Hem muvazzaflara, hem de emeklilere uygulanıyor. General yargılanması bizde çok nadirdir. Şimdi darbe teşebbüsü suçlarıyla birlikte çok sayıda general yargılanıyor. Herkes şu an bu soruyu soruyor: Rütbelerin sökülmesi doğru mu? Bu bir kere mevcut bir uygulama. Ama gerçekten bu kadar ağır ferdi cezalar uygulanmalı mı, bu ayrı bir tartışma konusu. Kanuni mevzuat böyle. Bunu eleştirmek başka bir şey. Rütbelerle birlikte madalyaları da elinden alınıyor. Sanki hiç onları kazanmamış gibi. Bu ceza bana çok ağır gibi geliyor. Ama bu çok hafif suçlarda da uygulanıyor. Emekli maaşlarını almaya devam ediyorlar. Ferdi cezaların gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

'Rütbeleri, çıkacak bir afla iade edilir '
Gazeteci-Yazar Mehmet BARLAS

RÜTBELERİN sökülmesi ilk kez görülen bir olay değil. Geçmişte de görüldü ve yıllar sonra rütbeler iade edildi. Türkiye gibi darbelerin sık yaşandığı bir ülkede bu tür olaylara rastlanıyor. Siyasi konjonktür değiştiği zaman, bir afla tekrar eski duruma dönülüyor. Dilerim yeni özgürlükçü bir Anayasa yapılır. Dilerim rütbeler bir afla birlikte iade edilir. Türkiye 'de yıllarca başbakanlık yapmış Bülent Ecevit, Süleyman Demirel gibi siyasiler de, 12 Eylül sonrası siyasi yasaklıydılar. Sonra 1986 referandumuyla eski haklarına sahip oldular. Türkiye gibi olağanüstü ülkelerde, hem askerler, hem siviller her türlü rütbenin ellerinden alınmasına hazırlıklıdırlar.

'Siyasi sonuç olarak değerlendirilmez '
Yargıtay Onursal Üyesi Mehmet KAŞIKÇI

BU mevzuat 1930-1940 'larda hazırlanmış bir mevzuattır. Bu mevzuata uymak gerekir. Sosyal ya da siyasi bir sonuç olduğunu düşünmüyorum. Askerin siyasetten uzak tutulması geçmişten bugüne düşünülmüştür. 1960 İhtilali oldu. Sonuçlarını şimdi daha iyi görebiliyoruz. Türk askerinin geçmişi itibarıyla devletine sahip çıkma düşüncesinde olduğunu da bildiğim için ikilem içindeyim. Davranışların psikolojisi çok önemli. Bu hareketi yapan kişilerin psikolojisi nedir, onu iyi tayin etmek lazım. Sosyal meselelerin matematik sonuçlarının olabileceği düşüncesinde değilim.