9 Yaşındaki Arzu Özbek, Dizlerine Protez Takılması Halinde Yürüyebilecek

İzmir'de yaşayan Özbek ailesinin doğuştan iki bacağı kısa olan ve diz kapağı olmayan ve bu yüzden ellerinin üzerinde yürüyen 9 yaşındaki kızları Arzu, dizlerine protez taktırarak arkadaşları gibi yürüyeceği günleri hayal ediyor.

Elif ve Murat Özbek çiftinin iki çocuğundan biri olan Arzu, ellerinin üzerinde yürümenin ''çok kolay'' olduğunu söylese de ameliyat olursa ayaklarının üzerinde okula gidip gelme imkanına kavuşacak.

İzmir'deki bir gecekonduda komşuların desteğiyle yaşamını sürdüren aile, kızlarının sağlığına kavuşması için hayırseverlerin uzatacağı yardım elini bekliyor.

Anne Elif Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin boyacı ustası olduğunu, ancak her zaman iş bulamadığını, kendisinin ise hem kızına bakmak durumunda olması hem de şeker ve astım hastası olması nedeniyle çalışamadığını ifade etti.

Kızının doğuştan kısa olan ve sonrasında da uzamayan iki bacağından birinin diğerinden birkaç santim daha uzun olduğunu, aynı zamanda ayaklarının ters dönük olduğunu ve diz kapaklarının bulunmadığını anlatan anne Özbek, kızının bu nedenle ayakta duramadığını ve ellerinin üzerinde yürümek zorunda kaldığını dile getirdi.

Özbek, doktorların, kızının diz kapaklarına protez takılması halinde yürüyebileceğini, ancak bu ameliyatın masrafının 36 bin lira tutarında olduğunu kaydetti.

''Yeşil kart yarısını ödüyor''

Yeterli aylık gelirleri olmadığı için sağlık güvencesi anlamında ''yeşil kart'' sahibi olduğunu, ancak bunun da ameliyat masrafının yarısını karşıladığını dile getiren Özbek, şunları söyledi:

''Tek isteğim çocuğumun ameliyat olması, yürümesi. Maddi durumumuz iyi değil, ameliyat masraflarını karşılamamız mümkün değil. 21 yaşında bir de oğlum var, askerde. Devletimizden, devlet büyüklerimizden, hayırseverlerden yardım istiyoruz.

Kızıma protez takıldığında, yürüyecek, okula gidecek. Şu anda okula gönderemiyorum. 9 yaşında, ama gönderemiyorum. Çünkü ellerinin üzerinde yürüdüğü için diğer çocuklar dalga geçiyor, 'neden böyle yürüyorsun, neden böyle oldun' diyorlar. Kızımın psikolojisi bozuluyor. Bu yüzden okula gitmek istemiyor.''

''Ellerimin üzerinde yürümek kolay, ama...''

Bu yıl annesinin yeni öğrendiği ''evde eğitim hizmeti'' için Milli Eğitim Müdürlüğüne yapacağı başvuruyla eğitim öğretimini sürdürmeyi hayal eden Arzu Özbek de elleri üzerinde sürdürdüğü yaşamının normale dönmesini bekliyor.

Ellerinin üzerinde yürümeyi ''çok kolay, alıştım'' sözleriyle umursamaz görünse de ayakları üzerinde durmayı kendisinin de çok istediğini dile getiren küçük Arzu, ''Ben de yürümek istiyorum. Koşmak, okula gitmek istiyorum'' dedi.

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA