Zirve Davası’nda Örgüt Soruşturması Başlıyor

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde, 1’i Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 40.

duruşması yarın (3 Eylül) yapılacak. Davada hazırlanan yeni iddianame kapsamında, olayın asli failleri ile azmettirici iddiasıyla tutuklu bulunun emekli orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 19 sanık hakim karşısına çıkacak.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada, Terörle Mücadele Kanunu (TMK)'nun 10. Maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy tarafından hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edilmesinin ardından, emekli orgeneral Hurşit Tolon ile eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil de sanık sıfatıyla hakim karşısına çıkacak. 19 sanıklı, 762 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başlayacak duruşmada, ardından ‘terör örgütü yöneticisi’ olmak iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen sanıklar Hurşit Tolon, Mehmet Ülger ve Haydar Yeşil'in çapraz sorguları yapılacak.

Savcı İsmail Aksoy'un hazırladığı iddianamede, emekli Orgeneral Tolon'un, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) isimli gizli bir yapılanmayı, Ergenekon terör örgütünün talimatları doğrultusunda, bu örgüte bağlı kurarak faaliyete geçirdiğinin belirlendiği ileri sürülmüş, Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki sanık olarak gösterilmişti.

HABER ELEMANINA 100 BİN TL’Yİ AŞKIN ÖDEME YAPILMIŞ
Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin ek iddianamede, jandarma ve Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi (TUSHAD)'ne çalışan İlker Çınar’a, iki yıl boyunca 100 bin TL’yi aşkın ödeme yapıldığına yer verildi.

İddianamede, jandarma tarafından haber elemanı olarak kullanılan İlker Çınar’a ilişkin dikkat çekici bilgilere yer verildi.

Tarsus Protestan Kilisesi nin Başpapazıyken Müslüman olduğunu açıklayan Çınar’ın, 1992 yılında Babaeski 10. Zırhlı Piyade Komutanlığı’nda uzman erbaş olarak silahlı kuvvetler bünyesine girdiği belirtildi. 1993 yılında Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulan TUSHAD’a bağlı Beyaz Kuvvetler Komutanlığı’na katılan Çınar’ın, bu birime alınırken önceki görevinden disiplinsizlik nedeniyle ilişiğinin kesilmiş gibi gösterildiği anlatıldı. Jandarma ve TUSHAD için çalışan Çınar’ın 1992 yılında uzman erbaş olarak göreve başladığı belirtildi. Çınar’a, 2006 yılı Temmuz ayında Hurşit Tolon tarafından TUSHAD aracılığıyla Malatya ilinde “Kurmay Albay Mehmet Ülger ile bir çalışma yapacaksınız, tensip ve arz olunur” yazılı not gönderildiğine yer verildi.

İddianamede, 18 Nisan 2007’de gerçekleştirilen Zirve Yayınevi cinayetleri öncesi 17 Mart 2007’de Mehmet Ülger, Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi araştırma görevlisi Ruhi Abat ve İlker Çınar’ın toplantı yaptıkları öne sürüldü. İlker Çınar’ın toplantıda, Malatya’da yapılacak sansasyonel eylemin ne olacağını sorduğu, Ülger’in buna karşılık, “Türkiye’deki misyonerlik faaliyetlerinin önlenmesi ve misyonerlere gözdağı vermek için Zirve Yayınevi’ndekilere yönelik yukarıdan gelen talimat doğrultusunda korkutma eylemi yapılacağı’ şeklinde karşılık verdiği iddia edildi. Çınar’ın, eylemin kimler tarafından yapılacağını sorması üzerine Ruhi Abat’ın, “Emre Günaydın’ın (olayın aslı faillerinden) eylem için hazır olduğu, eylem için gerekli talimatın verildiği” ifadelerini kullandığı öne sürüldü .