Savcı 28 Şubat manşetlerini soracak

28 Şubat darbesi soruşturmasında sıra gazetecilerin ifadesine geldi.

Savcı 28 Şubat manşetlerini soracak
28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili Ankara TMK 10. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen soruşturmada dönemin mağdur müştekilerinden sonra bu hafta da gazeteciler dinlenecek.

Dönemin bazı medya patronları, gazete yöneticileri ve köşe yazarlarına Genelkurmay ve Gölcük'te yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerde ortaya çıkan 'darbeci generallerle temasları ' ve 'talimatla nasıl haber yaptıkları 'na ilişkin sorular yöneltilecek.

Savcılık, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) bazı gazetecilere hangi amaçla teşekkür belgesi düzenlediğini de sorucak. Fadime Şahin ile Müslüm Gündüz olayı da gazetecilere sorulacak konular arasında.

İfadesine başvurulacaklar arasında eski medya patronu Dinç Bilgin ile Sedat Ergin ve Fatih Çekirge'nin de aralarında bulunduğu bazı köşe yazarı ve muhabirlerin de yer aldığı öğrenildi.

TANKLAR NASIL YÜRÜTÜLDÜ

Sürece damgasını vuran olaylardan biri olan Sincan'da tank yürütülmesi de soruşturulan konular arasında. Gazetecilerin fotoğraf ve görüntü çekmesi amacıyla tankların ikinci kez yürütülmesine tanıklık eden bazı isimlerin de ifadelerinin alınacağı belirtiliyor.

Medya yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan Dünya Demokrasi Hareketi yöneticileri ve HAS Parti yöneticileri geçtiğimiz hafta müşteki sıfatıyla ifade vermişti.

BAŞÖRTÜ MAĞDURLARINDAN MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU

28 Şubat sürecinde başörtüleri nedeniyle meslekten atılan bir grup kadın öğretmen, dönemin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu. Başkent Kadın Platformuna üye olan başörtülü 10 kadın dün Ankara Adliyesi'nde soruşturmayı savcılara dilekçe verdi. Görevine son verilen öğretmenlerden Fatma Akdoğan savcılık ifadesinin ardından şunları söyledi:

'14 yıllık matematik öğretmeniyken hakkımda soruşturma dahi açılmadan önce eşimi astsubaylıktan attılar sonra beni öğretmenlikten ihraç ettiler. İade-i itibar yapılarak tekrar mesleğime dönmek istiyorum. '

28 Şubat mağdurlarından Nurşen Orakçı ise 'Benim meslekten ihraç edilmem dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Fevzi Türkeri tarafından gönderilen emir üzerine gerçekleşti. Kendisinin imzası bulunan talimat belgesini delil olarak sundum. Herkes bir gün hesap vereceğini görmeli ' dedi.