Kaski’de Tübitak Projesi Bilgilendirme Topantısı Yapıldı

KASKİ Genel Müdürlüğünce, KASKİ ile Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttükleri ‘Farklı Özellikteki Bozulmuş Meralarda Kentsel Arıtma Çamuru ve İnorganik Gübre Uygulamalarının Mera Verimi ve Toprak Özellikleri Üzerindeki Etkileri’ adlı TÜBİTAK projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kaski’de Tübitak Projesi Bilgilendirme Topantısı Yapıldı
Bilgilendirme Toplantısı’nın, KASKİ Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapıldığını kaydeden KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, söz konusu projeye 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Serin ile başladıklarını ve bu projeyi başarıyla tamamladıklarını belirterek, “Bugün burada proje sonuçlarının ilgili kurumlar ile paylaşımı amacıyla bilgilendirme toplantısı yapmaktayız. Bu proje kapsamında atıksu çamurlarından nasıl fayda sağlanılır konusunda araştırılmalar yapıldı. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısına ve bitkiye olan etkileri araştırıldı. Böylesine güzel bir projeye imza atmaktan büyük bir memnunluk duyduk, ” dedi.

Bu projeye vermiş oldukları katkı ve desteklerden dolayı KASKİ’ye teşekkür ederek sözlerine başlayan Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yunus Serin konu hakkında şu bilgileri verdi; “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kentsel atık suların arıtılması sonucunda ortaya çıkan çamurların miktarının gün geçtikçe artması, bu atıkların depolama ve nasıl değerlendirilebileceği sorunlarının gündeme gelmesine neden olmuştur. Atık çamurların yüksek oranda ağır metal içermesi tarımsal alanlarda kullanılmasını sınırlandıran en büyük etkendir. Günümüzde giderek önem kazanan sürdürülebilir dünya çerçevesinde atıkların büyük ölçüde çevre kirliliğine neden olmadan bilinçli bir şekilde tarımsal alanlarda kullanılması mümkündür. Bu araştırmada da bozulmuş bir merada kurulan suni merada atık çamur ve kimyasal gübre uygulamalarının toprağın fiziksel ve kimyasal yapısına, toprakta ve bitkide ağır metal birikimine ve meranın yem verim ve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda KASKİ atık çamurunun mera ıslahında bitki ve toprakta ağır metal kirliliğine neden olmadan mera ıslahında kullanılabileceği belirlenmiştir.” Batukan, önümüzdeki günlerde KASKİ atık çamurunun Kayseri’de kullanımı için bu çalışmaya benzer yeni araştırmaların yapılabileceğini sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA