Assange Tartışması İngiltere’deki Tek Müslüman Parti Liderini İstifa Ettirdi

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda, kurulduğu 2004 senesinden beri ilk defa George Galloway ile temsil edilen Respect Party (Hürmet Partisi) Başkanı Salma Yaqoob istifa etti.

George Galloway, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Bradford şehrinde, sağlık nedenleriyle istifa eden İşçi Partisi milletvekili yerine mart ayında yapılan ara seçimleri, Respect Party vekili olarak kazanarak, Avam Kamarasına girip İngiltere’nin gündemine oturmuştu.

Tartışma yaratan konuşmalarıyla İngiltere medyasının ilginç bir figürü olan Galloway’in Julian Assange ile ilgili yorumları bu sefer vekili olarak seçildiği partinin başkanı Salma Yaqoob’un istifa etmesine sebep oldu. Galloway, Julian Assange’ın İsveç’teki kadınların suçlaması yüzde yüz doğru olsa bile tecavüzcü sayılamayacağını, ilk ilişkilerine rızalarıyla girip, ikincisinde ‘rızamız yoktu, bize tecavüz etti’ suçlamasının Assange için sadece kötü bir cinsel kimlik olarak anılacağını iddia etmişti.

“Liberal koronun tecavüz suçlamasıyla iadeye destek çıkması Pentagon’u çok mutlu ediyor.” diyen milletvekilinin bu sözleri üzerine Salma Yaqoob, Galloway’in yorumlarını hayal kırıklığı olarak nitelendirmiş ve tümüyle hatalı bulduğunu söylemişti. “Bir kadın olarak, bir politikacı olarak şunu belirtmeme izin verin.” diyen Yaqoob “Kadınların razı olmadığı cinsel birleşme tecavüzdür.” demişti.

İngiltere’deki kadın dernekleri ve insan hakları dernekleri de Galloway’in açıklamalarını kınamıştı.Bu gelişmeler üzerine Galloway Kadın Derneklerini rahatsız eden yorumlarına ve polemiklere twitter’da devam etmekte bir sakınca görmemişti. Dünya üzerindeki Müslümanların maruz kaldığı haksızlıklar karşısında kendine has çıkışlarıyla bilinen Galloway’in tecavüzün tanımı konusundaki ısrarı parti üyelerini de hoşnutsuz etti.Çarşamba günü yazılı bir açıklama yapan Salma Yaqoob, parti içi uyumlarını kaybettiklerini, son iki hafta içinde aralarında yaşanan tartışmaların üyelerin birbirlerine karşı güvenini ve ortak ideallerini zedelediğini düşündüğünü belirterek bu tartışmaların sürmemesi için üzülerek başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

İşçi Partisi kulislerinde ise bu istifanın kendilerine yarayacağını ve Yaqoob’un partiye dahil olmasının oyları artıracağı konuşuluyor. Salma Yaqoob daha önce imza attığı açık mektupta ABD’nin Assange ile ilgili sansür, yargılama ve komplolarına son vermesini istemişti. 2004 yılında alternatif sol düşünceyi sosyal adalet, sosyal eşitlik, sosyal demokrasi ve savaş karşıtlığı kavramlarıyla temsil etmesi için kurulan partinin kurucuları arasında Psikoterapist Salma Yaqoob’un yanı sıra efsanevi Yönetmen Ken Loach, İşçi Partili eski milletvekili George Galloway, Nükleer karşıtı Kampanya Lideri Kate Hudson yer alıyor. Guardian gazetesi tarafından Britanya’da toplum üzerinde en etkili Müslüman olarak tanımlanan Yaqoob Times gazetesinin en güçlü Müslüman kadınlar listesinde de yer alıyor.

DESTEKÇİLERİ ASSANGE’I SCHRÖDİNGER'İN KEDİSİ’NE BENZETİYOR

2010 yılında Wikileaks belgelerini yayınlamasının ardından hakkında İsveç'te iki kadına cinsel taciz suçlamasıyla dava açılan Julian Assange'ın Ekvador'a sığınma talebi ülke hükümeti tarafından diplomatik mülteci statüsünde kabul edildi.İsveç'te açılan davalarda suçlu bulunan Assange'ın Ekim 2010'da İsveç tarafından yerleşim hakkı herhangi bir sebep belirtilmeden kaldırılmıştı. İsveç polisinin talebi üzerine, davanın ardından İngiltere'de yaşamaya başlayan Assange için, Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Hakkında çıkarılan kırmızı bültenin ardından Assange İngiliz polisine teslim olmuş ve hakkında iade davası açılmıştı. İade davaları sonunda İngiliz mahkemeleri Assange'ın İsveç'e iadesi kararını almıştı. 2011 yılı sonunda temyiz için İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne başvuran Assange'a geçtiğimiz Mayıs ayında yüksek mahkemeden de olumsuz yanıt gelmiş ve kendisine iadesinden önce 14 günlük süre tanınmıştı. Assange, şartlı tahliye sürecinde çareyi, Anti-Amerikan politikalarıyla tanınan Rafael Correa’nın Devlet Başkanı olduğu Ekvador’un Londra Büyükelçiliği'ne siyasi mülteci olarak sığınmakta bulmuştu.Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yaklaşık iki buçuk aydır ikamet eden ve bu ülkeye siyasi iltica talebi kabul edilen Assange, İngiltere ile Ekvador arasında diplomatik krize neden olmuştu. İngiltere, Assange'ın, büyükelçilikten ayrılması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanacağını bildirmişti. Bu karar üzerine Londra polisi Ekvador Büyükelçiliği önünde halen süren 24 saatlik Assange nöbetine başlamıştı. Assange ise bütün bu gelişmelere karşı. İsveç'in tecavüz suçlamalarıyla bir komploya alet olup kendisini ABD'ye gönderebileceğini ve burada da Wikileaks davasından dolayı idam cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini iddia ediyor .