Kaysı Çekirdeğini Çıkaran Makine Geliştirildi

Malatya'da bir makine mühendisi, 5 yıllık Ar-Ge çalışmaları neticesinde kayısının çekirdeğini çıkarmak üzere 45 işçinin işini yapan ''Patik Mak'' adlı makine geliştirdi.

Makine mühendisi Mehmet Battal , AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCDD ve Malatya Belediyesi gibi kurumlarda çalıştıktan sonra emekli olduğunu, daha sonra özel sektörde de çalıştığını söyledi.

Geliştirdiği ''Patik Mak'' adlı makineyi kayısı üreticisinin ihtiyacına cevap verecek nitelikte tasarladığını ifade eden Battal, bu makine için 5 yıldır Ar-Ge çalışması yaptığını belirterek, ''Çalışma neticesinde makinenin çalışmasına ve işlev görmesine muvaffak olduk'' dedi.

Battalgazi'de bir kayısı üreticisinin bahçesinde deneme testlerine tabi tutulan makinesi için Türk Patent Enstitüsü'nden 10 yıllık faydalı model belgesi de aldığını anlatan Battal, ''Makinemizin prototipinin dışında 2 makine ürettik. Malatya Sanayi Sitesi'nde makine imalatı yapan bir firmayla anlaştık. Onlar üretti'' diye konuştu.

Patik Mak'ın kayısının çekirdeğini bir işçiden daha iyi çıkardığını ifade eden Battal, ''Günde 2,5 tonla 3 ton arasında kayısı çekirdeği çıkaracağını hesaplamıştık. Ancak üretim sırasında makinede yapılan bazı değişikliklerden dolayı bu kapasite düştü. Onları da revize etmeyi düşünüyoruz. O zaman kapasitesinin üzerine çıkacak. Şu anda günde 2 ton çekirdek çıkarıyor. Şanlıurfa, Batman ve Diyarbakır'dan gelen 45 kayısı işçisinin yaptığı işi yapıyor'' dedi.

Patik Mak'ın önünde bir bank olduğunu anlatan Battal, ''Bu bankın önünde karşılıklı 2 işçi çalışıyor. Bu işçiler makinenin çekirdeğini çıkardığı kayısıları düzenliyor. Patik Mak, çekirdeği çıkarırken kayısıyı dağıtmıyor. Sadece çekirdeğin çıktığı yer bazılarında açık kalabiliyor. Bu açıklık da elle düzeltiliyor'' diye konuştu.

6 metre uzunluğunda, 2 metre eninde ve 500 kilogram ağırlığındaki makineye büyüklüğüne göre kükürtdioksit ile yakılmış kayısıların konulduğunu ifade eden Mehmet Battal, ''Patik Mak, içine konulan bu kayısıların çekirdeğini tıpkı bir işçi gibi çıkarıyor. Kayısıyı bir tarafa, çekirdeğini bir tarafa gelecek şekilde dışarı bırakıyor'' dedi.

-''İşçi potansiyeli az, kayısı üretimi fazla''-

Kayısıyla ilgili 1990'lı yıllarda bir araştırma yaptığını belirten Battal, şöyle konuştu:

''O dönemde Malatya'da dikili kayısı ağacı sayısı 7 milyon 200 bin civarındaydı. Çevremize baktığımızda her yıl binlerce ağaç dikildiğini gördük. Şu anda dikili kayısı ağacı sayısı 14 milyonu geçmiş durumda. Ama işçi potansiyeli bu kadar çabuk gelişmiyor. İşçi potansiyeli az, kayısı üretimi fazla olduğundan böyle bir makineye ihtiyaç vardı. Birçok kayısı üreticisi yakınım işçi bulamamaktan yakınıyordu. Ben de üreticileri rahatlatmak için böyle bir çalışma yaptım.''

İleriki yıllarda bu makineyi biraz daha geliştireceğini, çalışan 2 işçiyi de devre dışı bırakmayı planladığını anlatan Battal, ''Bununla ilgili de bilgisayar mühendisi arkadaşlarımla, İnönü Üniversitesi'nde kariyeri olan ve piyasada çalışan elektrik mühendisi arkadaşlarımla irtibatlarım devam ediyor'' dedi.

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA