Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar Açıklama Yaptı

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, yaz aylarında yaşanan kuraklığın saman ve kaba yem fiyatlarının artmasına neden olduğunu söyledi.

Harmandar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 6.5 ile 7.5 lira arasında satılan saman balya fiyatının bu yıl kuraklıktan dolayı 10 ile 12 liraya çıktığını belirtti.

Saman ve kaba yem fiyatlarının gelecek aylarda daha fazla artmasından endişe etkilerini belirten Harmandar, ''Yaz aylarında yaşanan kuraklık saman ve kaba yem fiyatlarını artırdı. Bununla birlikte dünyada kuraklıktan dolayı hububat rekoltesinde ciddi düşüşlerin yaşanması yem fiyatlarının artmasına neden oldu'' dedi.

Harmandar, hayvancılıkta en önemli sorunun girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti.

''Girdi maliyetlerinde de ilk sırada yem fiyatları geliyor. Saman fiyatları Temmuz ayında 10 ile 12 TL'ye kadar çıktı. Geçen yılın aynı döneminde ise balyası 6.5 ile 7.5 TL civarında satılıyor. Yaz aylarında kimsenin elinde para yoktu, çiftçi ürününü satıp para kazanmaya çalışıyordu. Şimdilerde ise faizsiz kredilerle piyasada biraz para dolaşmaya başlayınca fiyatlar yükseldi.''

Harmandar, geçen yıl sanayi yeminin 50 kilogramlık çuval fiyatının 30 TL iken şimdi 40 TL'ye çıktığını belirterek, tarıma verilen desteklerin artırılmasını istedi.

Muhabir: Gamze İspirli / Zehra Melek Çat

Yayıncı: Levent Harman
Kaynak: AA