ETA mutabakatla durduruldu bizde de şimdi Antep Ruhu var

TBMM Başkanı Çiçek, İspanya’da ETA’yı durduran toplumsal mutabakat formülünü 11 maddeyle Türkiye’ye uyarladı: Teröre karşı ortak dil kullanılmalı. Örgüt silah bırakmalı. Demokratik sorunlar çözülmeli.

ETA mutabakatla durduruldu bizde de şimdi Antep Ruhu var
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 11 maddelik bir 'teröre karşı ulusal mutabakat ' metnini tartışmaya açtı. İspanya 'nın ETA terörüne karşı attığı adımları işaret eden Çiçek, teröre karşı tavır alanların bir araya gelmesi halinde örgütün izole olacağını söyledi. İspanya 'da partiler ve STK 'ların imzaladığı 'teröre karşı ulusal mutabakat ' metni, ETA terörünün durdurulmasında milat olmuştu. Çiçek, çalışmasının gerekçesini şöyle açıkladı:

-Terör milli sorundur: Terör bir devlet sorunudur, Kıbrıs gibi milli bir sorundur. Bu konuda başarılı olan ülkelerde bu sorunu devlet sorunu olarak görmektedir. Sabır taşımız çatlasa dahi soğukkanlı olmalıyız.

-İspanya-ETA örneği: Başkasından çözüm beklemek beyhudedir. Sorun bizimdir, biz bir araya gelip ortak akılla çözeceğiz. Vatandaşımız, bir araya gelip bu işi çözmemizi, başka ülkelerin deneyimlerinden yararlanmamızı istiyor. Özellikle İspanya 'da terörü reddeden kim varsa, siyasi parti, sivil toplum örgütü olarak bir ulusal mutabakat metni oluşturmuşlardır.

-Herkes sözünü söylesin:
Biz de bir ulusal mutabakat metni oluşturduk. Gaziantep ruhu bir araya gelmemizi ve bir mutabakat ruhu ortaya koymamızı gerektiriyor. Bunu siyasi partilerle paylaşmadım. Başkalarının da söyleyeceği söz varsa söylemesi lazım. Mutabakata varılan kararlar toplumun bütün kesimleri tarafından destekleneceği için, terör gruplarını izole edecektir.

-3 partinin seçim beyannamesinde var: 12 Haziran seçimlerinde seçim beyannamelerinde 3 siyasi partinin de terörle mücadele konusunda benzer taahhütleri var: İnsan hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi. Yeni anayasa. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi.

-Teröriste gerilla denilmemeli: Önce terörün tanımında anlaşmlıyız. Bu konuda partiler arasında kaba hatlarıyla paralellik var ama detaylarda sorun var. Benim terörist dediğime bir başkası gerilla diyorsa, bu tesadüfen söylenmiş değil. Uluslar arası hukukta neye ne denilmesi gerektiği açıktır.

-Terör, uluslararası politika aracı: Uluslararası işbirliği yeteri kadar yok. En çok işbirliği yapan, yapması gerekenin onda birini yapmıyor. Çünkü terör uluslararası politikanın bir parçası olarak kullanılıyor.

-Örgütler kadınları, çocukları kullanıyor: Tüm dünya 'da örgütler kadın ve çocukları, barış ve demokrasi kavramlarını kullanıyor. Ama aksine olağanüstü hal ya da sıkıyönetim idareleri istiyor, devletleri buna zorluyor. Çünkü bu terör örgütüne taraftar sağlıyor. Biz bunu denedik. Ülkenin bir bölümü olağanüstü yönetimlerle idare edildi. Türkiye demokrasi dışına çıkmadan terörle mücadeleyi yürütmelidir.

-İspanya ile aynı hataları yaptık:
Terörle mücadele eden ülkeler başlangıçta ortak bir hata yapıyor: Terörü güvenlik meselesi, olarak görüyor. Güvenlik bürokrasisinin önerdiği tedbirler hakim oluyor. Terörle mücadele edilirken, onlara kaynaklık eden sorunlar erteleniyor. Daha sonra gerekli düzenlemeler yapıldığında ise örgüt, “Ben olmasaydım devlet bunları yapmazdı” propagandası yapıyor. Ve başarılı oluyor.

-Terörü kınamayan dışlansın: İspanya çok önemli bir tecrübe. İspanya 'da da yapılan mutabakata katılan olmuş, katılmayan olmuş. “Terörü reddedecek kim varsa gelsin. 'Ama ', 'fakat ' diyecek olan dışarıda kalsın” demiş. Türkiye 'nin genelinde de terör konusunda ortak bir yaklaşım var. Türkiye 'de 'Antep ruhu ' var.

-En önemli adım yeni anayasa: Terörle mücadele güvenlik kuvvetlerinin işi. Türkiye 'de bu sorunun çözümü bakımından muhakkak yapmamız gereken bir düzenleme var. O da yeni Anayasa.

Ortak mutabakatın dili çok önemli

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Çiçek 'in teröre karşı ortak mutabakat çağrısını incelediklerini ve yetkili kurullarında değerlendireceklerini söyledi. Şandır, “Üzerinde çalışıyoruz. Değerlendirme tamamlandıktan sonra bir açıklama yapılacaktır” dedi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise ortak bir mutabakat için kullanılacak dilin önemli olduğunu söyledi. Buldan, “Sorunun adını doğru koymak gerekir. Soruna eğer bir terör sorunu olarak yaklaşılıyorsa çözüm bulunmaz. Sorun Kürt sorunudur. Çiçek meseleye çok farklı yerden bakıyor. Bu konuda dili iyi oturtmak lazım” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da “İçtüzük 'ün 7. maddesi TBMM Başkanına, gereken hallerde, tatil zamanlarında, TBMM 'yi olağanüstü toplantıya çağırma hakkı ve yetkisi veriyor. Kullanın o zaman yetkinizi. Bu metni ortaya serip böyle iyi niyet gösterileri yapmanın anlamı yok. Meclis 'ten kaçan sizsiniz” dedi.

Hukukun dışına çıkmadan toplumsal mücadele

Madde 1: Şiddeti ve terörü benimseyen hiçbir anlayış veya haraket tarzı kabul edilemez. Terör ve şiddet yöntemlerine başvurulmasını, bunun mazur gösterilmesini, desteklenmesini ve teşvik edilmesini reddediyoruz. Terör örgütlerine katılmış herkese, yasalar tanınan imkanlardan yararlanarak silahlarını bırakmaları çağrısında bulunuyoruz.

Madde 2:Terör sadece güvenlik tedbirleriyle çözülebilecek bir nitelik taşımamaktadır. Terörle mücadele hükümetin, tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun her kesiminin birlikte hareket etmelerini gerektiren milli bir görev olmalıdır.

Madde 3: Terörle mücadele, demokratik hukuk devletinin temel ilkeleri ve insan haklarına saygı sınırları ve hukuk çerçevesi dahilinde yürütülecektir.

Madde 4:Her türlü terör eylemi ve şiddete karşı çıkılması tüm demokratik kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve yurttaşların da görevidir. STK 'lar, yurttaşlar, özellikle gençler ve kadınlar teröre karşı duruşlarını barışçı ve demokratik yöntemlerle sergilemelidir.

Madde 5: Terörle mücadele kararlılıkla sürdürülmeye devam edilecektir. bu mücadelenin yürütülebilmes için güvenlik güçlerinin imkan ve yetenekleri geliştirilmelidir.

Madde 6: Bireysel hak ve özgürlükleri çoğulculuk anlayışıyla güvence altına alacak yeni bir anayasa toplumun tüm kesimlerinin mutabakatıyla süratle hazırlanacaktır.

Madde 7: Güneydoğu Anadolu bölgesinin her anlamda kalkınması için bir dizi, iktisadi ve kültürel tedbir etkin bir şekilde uygulamaya konulacaktır. Yerel yönetimler, üniter ve ulus devlet yapısına, idarenin bütünlüğüne ve idari vesayet ilkelerine zarar vermeyecek şekilde daha güçlü bir idari ve mali yapıya kavuşturulacaktır.

Madde 8: Terörle mücadelede etkin uluslararası işbirliği için STK 'lad ve siyasi partiler ile birlikte çalışılacaktır.

Madde 9: Şehit ailelerinin ve terör mağdurlarının durumlarının daha da iyileştirilmesi için gerekli bütün tedbirler alınacaktır.

Madde 10: Bu mutabakata taraf olan partiler ve STK 'lar olarak, terörle mücadelede her türlü işbirliğine partiler üstü bir yaklaşımla yaklaşacağımızı ilan ediyoruz.

Madde 11: Bütün yurttaşların başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini korumak ve daha da geliştirmek için birlikte çalışacağımızı beyan ediyor ve toplumu bu yaklaşımı desteklemeye davet ediyoruz.