Türk Tır’ları Tampon Bölgede Bekletiliyor

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Meclis Üyesi Salih Arslan, Suriye’den satın aldıkları ürünlerin parasını ödemelerine rağmen, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın kapanması nedeniyle Türkiye’ye getiremediklerini söyledi.

Türk Tır’ları Tampon Bölgede Bekletiliyor
Salih Arslan, yaptığı açıklamada, Suriye’nin Halep kentinde henüz işgal ve savaş ortamının başlamadığı dönemde sürekli olarak ithal ettikleri, çörek otu, anason, prina, odun ve meyve kabukları gibi ürünlerin ücretini ödeyerek, Suriye plakalı araçlarla Türkiye’ye getiremediklerini ve TIR yüklü malların tampon bölgede beklediğini dile getirdi.

Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’den yardım isteyen Salih Arslan, “Zaten Suriye’de yaşanan iç savaş yüzünden bölgemiz ekonomik anlamda ciddi yara aldı. Nakliye ve ihracat sektörü bitme noktasına geldi. Parasını ödemiş olduğumuz ürünlerimizi de getiremezsek, tampon bölgede yağmalanmasına izin verirsek, zararımızı kim karşılayacak. Geçtiğimiz günlerde tampon bölgede TIR’larımız yağmalanmadı mı? İhracatçıların ve nakliyecilerin milyonlarca dolar zarara uğratılmadı mı? Sayın Bakanımızdan bu konuda yardım istiyoruz. Yabancı plakalı TIR yüklü ürünlerimiz tampon bölgede bekletiliyor, geçişlerine izin verilmiyor. En azından bir defaya mahsus kapıda Türkiye’ye ürün getirmiş olan yüklü araçlara izin verilmeli. Aksi halde çok büyük zarara uğrayacağız. Adalet Bakanımız Sadullah Ergin’in bu sorunun çözümü için bize destek olacağına inanıyoruz ve bekliyoruz” diye konuştu.

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi, aynı zamanda Büyük Ortadoğu Gümrükleme Şirketi’nin sahibi Salih Arslan, ülkesindeki çatışma ortamından kaçan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri eşyaların geçişlerine izin verildiğini belirterek, şunları söyledi: “Suriyelilere izin veriliyorsa, aynı duyarlılık kendi vatandaşına da göstermeli. Cilvegözü sınır kapısı kapandı diyerek, tampon bölgede bekleyen yaklaşık 50 yüklü TIR’ın geçişine izin vermemek hangi mantığa sığar. Suriyeliler sınır kapısından geçerken beraberinde getirdikleri eşyalarını geçiriyor, biz parasını peşin ödediğimiz ürünlerimizi geçiremiyoruz. Savaş ortamına yem olarak atıyor ve yağmalanmasına izin veriyoruz. Bizim göz göre zarara uğratılmamız hangi vicdana sığar. Birçok ihracatçı firmalar bu konudan muzdarip ve acilen sorunumuzun çözülmesini talep ediyor, yetkililerden anlayış bekliyoruz. Yükleriyle birlikte bekleyen TIR’lar ve diğer araçların bir kısmını Bab-Al Hava ve çevre köylerinde yağmalanmaması için gizlemeye çalıştık.”
Kaynak: İHA