Valilik, İnternet Kafe Sayısındaki Artış Nedeniyle 6 Kişilik Komisyon Kurdu

Batman'da son yıllarda internet kafe sayısında hızlı bir artış yaşandığı, kentte yaklaşık 800 kişiye bir internet kafe düştüğü bildirildi.

Kentte internet kafe sayısındaki artış nedeniyle valilik, 6 kişiden oluşan bir komisyon kurdu. Komisyon üyelerinin önümüzdeki aydan itibaren kafe işletmecilerine mevzuata uygun şekilde eğitim verecekleri bildirildi.

Vali Yardımcısı Soner Karataşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonda, belediye, emniyet, sosyal hizmetler ve milli eğitimden görevlilerin yer aldığını belirtti.

Batman'da son yıllarda internet kafe sayısında ciddi bir artış olduğunu gözlemlediklerini, kentte 400'e yakın kafe bulunduğunu kaydeden Karataşoğlu, ''Komisyon marifetiyle yapılan denetimlerde izin alarak faaliyete devam eden 307 adet resmi internet kafe tespit edildi. Fakat denetimler neticesinde 50-60 civarında internet kafenin de ruhsatsız olarak veya yeni kurulmuş ama izin alma aşamasına gelmemiş olduğunu değerlendiriyoruz. Resmi rakamlara baktığımızda özellikle 2009-2010 yıllarında internet kafe açılma sayısında çok ciddi bir artış var. Batman merkezinde bulunan tüm internet kafelerin yüzde 50'si 2009-2010 yıllarında yani son 2 yılda açılmış'' dedi.

Türkiye ortalamasında 5 bin kişiye bir internet kafe düşerken, Batman'da bu oranın 800 kişiye bir kafe olduğunu anlatan Karataşoğlu, şöyle konuştu:

''Şanlıurfa'da 330 internet kafe var. Şanlıurfa'nın merkez nüfusu Batman'ın 3 katından daha fazla. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul'da 3 bin internet kafe var. Batman'ı bu illerle karşılaştırdığımızda çok ciddi internet kafe olduğunu değerlendiriyoruz. İnternet kafe sayısının fazla olması bizi endişeye sevk eden husus değil, denetlenemiyor olması veya denetlemek için gerekli mekanizmaların kurulmuyor olması bizi endişeye sevk eder.''

-Kafeler, genç nüfusun dış dünya ile irtibat yeri-

İnternet kafe işletmecisi Hüseyin Çetin, kentte iş imkanlarının az olmasının internet kafe sektörünün gelişmesine neden olduğunu ifade ederek, ''İnternet kafeler, gençlerin teknoloji ile tanıştığı, meraklarını giderdiği, dış dünya ile irtibatını kurduğu bir yer. Bu anlamıyla kendi ihtiyaçlarını karşıladıkları bir yer oluyor'' diye konuştu.

Diğer bir işletmeci Hasan Aksoy ise kentte internet kafe sayısının hızla artmasının genç nüfusun oldukça fazla olmasına ve işsizliğe bağladı.

Kafelere takılan gençler ise, ''Okul bitti yapacak bir şey yok. Zamanımızı internet kafede geçiriyoruz. Zararları da iyi yanları da var. Bunu kullanan bilir'' şeklinde konuştular.

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA