Üç Yaşındaki Minik Gezgin 4 Bin Kilometrelik Bisiklet Yolculuğunda

Üç yaşındaki çocuklarıyla Amsterdam’dan İstanbul’a bisikletle yola çıkan Sarıhan ailesi Sofya’ya ulaştı.

Üç Yaşındaki Minik Gezgin 4 Bin Kilometrelik Bisiklet Yolculuğunda
Öğretmen İnci Sarıhan ve Soner Sarıhan, oğulları Tibet Çınar ile 60 günde 11 ülkeyi kapsayan ve 4 bin kilometrelik gezinin Sofya durağında, Türkiye Büyükelçiliği’nde mola vererek güç topladı. 1 Temmuz’da Amsterdam’dan başladıkları yolculuğun ay sonunda İstanbul’da tamamlanması bekleniyor. Büyükelçilik’te öğretmen çifte çay ikram edildi; minik Tibet de kendisine sunulan dondurmadan afiyetle yedi. Daha önceki yıllarda Pakistan, İran, Hindistan gibi ülkelerde bisikletle geçen aile, bu yılki gezilerinin Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 400. yıldönümü kutlamaları kapsamında yapıldığını açıkladı.

Gezininin amaçlarından birinin küresel iklim değişikliklerine dikkat çekmek olduğunu belirten Soner Sarıhan, hayvanların doğal yaşamlarına zarar veren insanların da bu olaydan er geç etkileneceğini vurguladı. Uğradıkları ve kamp kurdukları yerlerde Minik Gezgin, annesine yemek yapmakta yardımcı olurken, iyi havalarda babasının arkasında, olumsuz hava şartlarında ise özel aracında yolculuk yapıyor. Hollanda’dan ayrıldıklarında iki hafta kadar sürekli yağmur yağdığını anlatan çift, daha sonra havaların çok sıcak seyrettiğini, fakat her türlü koşullara rağmen güzergahlarından sapmadıklarını belirtiyor. Miniğin aynı zamanda durakladıkları yerlerde sürebilmesi için bisikleti de teçhizat arasında hazır bulunuyor.

GÜNDE 80 KİLOMETRE YOL KAT EDİYORLAR

Günde ortalama 70-80 kilometre yol kat ettiklerini belirten Soner Sarıhan, yolculuk esnasında karşılaştıkları insanlardan olumlu izlenimler aldıklarını belirtti.

“Tibet farklı hava koşullarını yaşadı, farklı hayvanlar gördü ve böylece doğanın bir düşman olmadığını, doğa ile içe yaşanabildiğini öğrenmiş oldu bu yolculuk esnasında.” diyen Soner Sarıhan, Tibet biraz büyüyünceye kadar Avrupa’da dolaşacaklarını, fakat ileride Güney Amerika ve Güney Afrika’yı bisikletle gezmeyi düşündüklerini ekledi. Yolculuk boyunca farklı kültürle tanıştıklarını aktaran Sarıhan,“Sırbistan’da bir aile bizi evine davet etti. Çok az İngilizceleri olmalarına rağmen gönül dili ile anlaştık. Mevlana’nın bir sözü var: ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır’. İnsanlar bize özellikle bisikletle yolculuk yaptığımız için destek çıkıyor.” sözlerine yer verdi.

Çocuğunun çevreyle iç içe yaşamayı öğrenmesini istediklerini belirten anne İnci Sarıhan, “Bir anne olarak böyle uzun ve zor bir yolculukta sizin sorumluluklarınız önünüzde sıradağlar gibi diziliyor. Çocuğunuzun hem eğitsel aktivitelerini yapmak, hem beslenmesini düzenli olarak sağlam zorundasınız ya da doğada iken doğayı tam bir şekilde kullanabilmesini sağlamalısınız. Yani o ortamı ‘Gel bu ağaç, orman’ diyerek değil de o ortama dokunmasını ve yaşamasını sağlamak zorundasınız. Bunların hepsini birden yaptığımıza inanıyoruz biz. Çocuğumuzun da bundan mutu olduğunu görmek bizi de mutlu ediyor.” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) desteğini alan Sarıhan ailesi, 7-8 gün içinde İstanbul’a ulaşması bekleniyor .