Arsenikli Suyu Kapatılan Köyde Yeni Kaynak Bulundu

Yenişehir’e bağlı Süleymaniye Köyü’nde içme sularında Arsenik oranının fazla olduğu su kaynağının kapatılmasının ardından bölgede yeni alternatif kaynaklara ulaşıldı.

Arsenikli Suyu Kapatılan Köyde Yeni Kaynak Bulundu
Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Süleymaniye Köyü’nde yapılan incelemelerde 1- 1,5 litre mevsimine göre 2 litreyi geçebilecek miktarda yeni su kaynağının bulunduğunu dile getirdi.

Süleymaniye Köyü’nde yapılan drenaj çalışmalarına Çelik’in yanı sıra İl Özel İdaresi Tarım ve Köy İşleri Daire Başkanı İsmail Aksoy, Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Ali Aydın, Yenişehir AK Parti İl Genel Meclisi Üyeleri Fatih Adalı ve Mustafa Duman katıldılar. Çelik, “Bizim elimizde var olan kaynaklarımızı en doğru ve en güzel bir biçimde kullanmamız gerekiyor. Kış aylarında özellikle Süleymaniye Köyü’nde ciddi problemler yaşadı. Bu köyde var olan su kaynağında maalesef arsenik çıktı. Aslında sondajla bulunmuş bir suydu, ama sondajla bulunmuş su olmasına rağmen demek ki yer üstündeki kirlilik aşağı doğru inmeye başladıkça aşağıdaki suyu da kirletti ve maalesef arsenik çıktı. Arseniği de arıtma imkânımız olmayınca maalesef köylümüz uzun zamandır, bir seneye yakındır susuzlukla boğuşuyordu” dedi.

“SUYUMUZA SAHİP ÇIKALIM”
Yer üstü kaynağındaki içme suyunun yaz aylarında insanlara yetersiz geldiğini söyleyen Çelik, “Burada arkadaşlarımızın çalışmaları netice verdi. 1- 1,5 litre mevsimine göre 2 litreyi geçebilecek miktarda bir su bulundu. Drenajla bulduk bu suyu henüz bakteriyoloji ve diğer tahliller yapılmadı. Umuyoruz bir şey çıkmayacak. Çünkü yer üstü kaynağı olduğu için yer altı kaynağındaki kirlenme yer üstünü etkilemediğini düşünüyoruz. İnşallah umduğumuz gibi çıkar ve buradaki su köylümüze en güzel şekilde ulaştırılmış olur. Birçok köyümüzde buna benzer sorunları yaşayacağız. Onun için vatandaşlara buradan vermek istediğim mesaj kesinlikle var olan su kaynaklarına en iyi şekilde sahip çıksınlar. Su kaynaklarına sahip çıkmak sadece su kaynağının kaynağına sahip çıkmak değildir. Çevreye sahip çıkmaktır. Çünkü çevre dengesi içinde su bir parçadır. O suyun oluşumuna etki eden birçok etmen var. Bu etmenler içinde suların kirlenmemesi bütün çevreye sahip çıkmakla ancak mümkün olacaktır. Bu bakımdan çevreye sahip çıkalım etrafımızı kirletmeyelim kullandığımız gerek zirai ilaçlar gerekse zirai gübreler konusunda daha özenli daha dikkatli olalım diyorum” diye konuştu .
Kaynak: İHA