Uçaklar ölüm yağdırıyor...Halep korku filmi gibi

Suriye ordusu, 20 bin askerle kuşattığı Halep’te muhaliflerin kalesi durumundaki Selahaddin mahallesini geri aldı. Kentin bazı mahallelerinden çekilen muhalifler, “Birliklerimizi belli bölgelerde toplayıp karşılarına çıkacağız” dedi. Suriye uçaklarının ateşi, 3 milyon nüfuslu Halep’i hayalet kente çevirdi

Uçaklar ölüm yağdırıyor...Halep korku filmi gibi
Suriye 'de orduyla silahlı muhalifler arasında 17 aydır devam eden savaşın en kritik çatışmaları Türkiye sınırına sadece 60 kilometre uzaklıktaki Halep 'te yaşanıyor. Muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) iki hafta önce isyanın başından beri ülkenin geri kalanından nispeten daha sakin olan kentin bazı bölgelerinde kontrolü sağlamıştı. Kenti kuşatma altına alan ve havadan bombalayan Suriye ordusu ise önceki gün 20 bin askerle kentteki muhaliflere yönelik bir saldırı başlattı. İlk gün silahlı muhaliflerin en yoğun olduğu Selahaddin mahallesini hedef alan Suriye askerleri, bu bölgenin kontrolünü tekrar ele geçirdi. Suriyeli askeri yetkililer, “Sadece 2 bin askerle Selahaddin 'i geri aldıklarını” duyururken, ÖSO ise “askeri bir plan çerçevesinde mahalleden çekildiklerini” öne sürdü.

Merkez boşaltıldı

ÖSO üyeleri, “Rejim henüz kente büyük bir saldırı başlatmadı. 24 saat içinde saldırmalarını bekliyoruz” dedi. Muhaliflerin, Selahaddin 'le birlikte en yoğun olarak bulunduğu Seyful Devlet mahallesinden de çekilme kararı aldığı açıklandı. Özgur Suriye Ordusu 'nun Halep 'in Bustanil Kasir semtinde merkez haline getirdiği bir okulu ziyaret ettiğimizde de milislerin burayı hızlıca terk ettiğine tanık olduk.

Sınırda bekleyenlere saldırı

Özgür Suriye Ordusu önce tüm Halep 'ten çekilme kararı almasına rağmen bu plan daha sonra değiştirildi. Silahlı muhalifler, Zabdiye ve Bustanil Kasir mahallelerinde toplanarak, orduyla buralarda çarpışma kararı aldı. Silahlı muhalifler, çarpışmaya hazırlanırken, Suriye ordusuna ait savaş uçakları da bir yandan kentin üzerine ateş yağdırıyor. Ferduz mahallesinde muhaliflerin bir kamyonetin arkasına yükledikleri uçaksavarla, bu saldırılara karşı koymasına da şahit olduk. Suriyeli muhalif Muhammed Akdağ da Suriye Minnih Havaalanı 'ndan kalkan uçakların gün boyunca Halep 'in Azaz, Tel Rıfat ve El Bab beldelerini bombaladığını belirtti. Akdağ, hava saldırılarından kaçan bine yakın Suriyelinin Türkiye 'ye geçiş yapmak amacıyla sınır bölgelerine akın ettiğini, Suriye ordusunun sınır bölgelerinde saldırılara devam ettiğini öne sürdü.

Siviller kaçıyor

Halep 'in genel görüntüsü ise korku filmlerini aratmıyor. Dün sabah saatlerinden itibaren Özgür Suriye Ordusu tarafindan kontrol edilen kesimleri ziyaret ettiğimizde kentin büyük bölümünün hayalet bir şehri andırdığına şahit olduk. Şehrin içinde sadece tek tük arabalar görülüyor. Kentin en hareketli kısmı ise merkezin biraz dışındaki Saar mahallesi...

Burası çevredeki köy ve kasabalara kaçan Haleplilerin geçiş noktası...

Kentteki çarpışmalar daha da şiddetlenmeden Halep 'teki evlerini minibüs ve kamyonetlerle terk eden birçok sivil göze çarpıyor.

Bombalar her saat artarak yağmaya devam etti. Halepliler,
tüm varlıklarını geride bırakıp canlarını kurtarmak için Türkiye 'ye doğru kaçıyor. Sınıra binlerce sivil yığıldı. Ben de cehenneme dönen bu ülkeyi artık terk ediyorum...

Yeni başbakan Hakli

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, rejimden ayrılarak muhaliflere katılan eski Başbakan Riyad Hicab 'ın yerine Sağlık Bakanı Vail Nadir Halki 'nin atandığını duyurdu. Hicab 'ın yurtdışına kaçmasının ardından Başbakan Birinci Yardımcısı Ömer Galvancı, geçici olarak başbakanlığa atanmıştı. Nadir Halki de eski başbakan gibi Sünni bir isim. Suriye 'de sembolik bir makam olan başbakanlığa genel olarak Sünniler atanıyor.

'Halep Kalesi 'ni kuşattık '

Özgür Suriye Ordusu liderlerinden Adil Nasır, birliklerinin taktiksel olarak askeri kuvvetlerini Selahaddin 'den şehir merkezindeki Halep Kalesi ve Halep Adalet Sarayı çevresine kaydırdığını ve bu bölgeleri kuşattıklarını söyledi. Nasır, Selahaddin 'den sivillerin zarar görmemesi için geri çekildiklerini de öne sürdü. Sadece Halep 'te değil başkent Şam 'da da iki taraf arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Başkentin Budiye, Ayn Terma, Kalamun, Kadem ve Aseli bölgeleri önceki gece boyunca helikopter destekli olarak ağır silahlarla bombalandı. Ayn Terma 'da iki ordu arasında şiddetli sokak çatışmaları da yaşanıyor. Şam 'da dün en az 22 muhalifin öldüğü açıklandı.

Rakamlarla Suriye 'deki iç savaş

136

Suriye genelinde dün yaşanan çatışmalarda 136 kişi hayatını kaybetti.

50.227

Türkiye 'ye sığınan Suriyelilerin sayısı dün itibarıyla 50 bin 227 'ye ulaştı.

200.000

Suriye 'den komşu ülkelere kaçanların sayısı 200 bini geçti.

90

Fransa, Ürdün 'e sığınan Suriyelilere tıbbi destek için 90 kişilik askeri ekip gönderdi. İran, “Fransa Suriye sınırına asker gönderdi” iddiasında bulundu.

29

İran, Rusya ve Çin dahil 29 ülkenin katılımıyla Suriye 'deki soruna çözüm bulunması için düzenlenen toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıya sadece 3 ülkenin dışişleri bakanları katıldı.

18.000

Suriye 'de 17 aydır süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 18 bini aştı.

Uçuşa yasak bölge ABD 'nin gündeminde

ABD 'de Obama yönetiminin terörle mücadele danışmanı John O. Brennan, Washington 'ın, Suriye 'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge kurma olasılığını değerlerdirdiğini söyledi. Brennan, Dış İlişkiler Konseyi 'nde yaptığı konuşmada, Suriye 'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda, ”ABD hükümetinin çok dikkatle incelediği şeyler olduğunu, bunun avantajlarıyla dezavantajlarını ve olası sonuçlarını anlamaya çalıştığını” kaydetti. John O. Brennan, uçuşa yasak bölge oluşturmanın, 'uygulamaya geçirilmeyecek bir kavram ' olup olmadığı yönündeki soruya, ”Başkan 'ın herhangi birşeyin tartışma dışı olduğunu söylediğini hiç hatırlamıyorum” yanıtını verdi. BM 'yi Suriye 'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturmaya destek vermesi konusunda ikna etmenin çok zor olacağı düşünülüyor.