Ekonomi Bakanı: Otomotivdeki Daralma İhracatı Düşürdü

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz ayı ihracatında otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 22.3’lük daralmanın etkili olduğunu belirterek, “Otomotiv sektörünün ihracatta vites düşürmesi Temmuz ayı ihracatımızı yüzde 5.5 oranında daralttı. Temmuz ayı ihracatımız 10 milyar 849 milyon dolar oldu.” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz ayı ihracatçı birlikleri kayıt rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhracatçı birlikleri verilerine göre Temmuz ayı ihracatımız 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 5,5 oranında azalarak 10 milyar 849 milyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, 7 aylık ihracat yüzde 10’luk artışla toplamda 85 milyar 222 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Temmuz ayında 216, Ocak-Temmuz döneminde ise toplam 238 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yaptıklarını aktaran Çağlayan, "Bugün gördüğümüz düşüşün ana nedeni Avrupa krizidir. Temmuz’da AB’ye ihracatımız yüzde 20,8 geriledi. Özellikle kriz içinde olan ülkelerdeki talep zayıflığı nedeniyle bu bölgeye ihracat düşüyor. Temmuz ayı Avrupa’da ve dünyada tansiyonun yüksek olduğu bir dönemdi. Bu sadece bizim değil, bütün dünyanın sorunu. Buna rağmen yedi aylık ihracat artışımız birçok ülkenin üzerinde." dedi.

2011’in Temmuz’unda 1,42 olan paritenin bu yıl 1,22 civarında olduğunu dile getiren Ekonomi Bakanı, bu gerilemenin Temmuz ayındaki ihracatı yaklaşık 550 milyon dolar aşağı çektiğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Küresel krizle birlikte pazarları çeşitlendirmeye yoğunlaştıklarını, aksi halde ilk 7 ayda yüzde 10 olan ihracat artışının çok daha düşük olacağını aktaran Çağlayan, "Bütün zorluklara rağmen ihracatçılarımızın 2012 hedefi hedef 150 milyar dolardır. 2012’yi de 2011 gibi bir rekor yılı yapmak için çalışıyoruz." dedi .