Festivalde 1 Ton Baklava Dağıtıldı

Tarihi Yarımada Baklava Festivali ve 7. Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması, Sultanahmet Meydanı'nda yapıldı.

Festival kapsamında vatandaşlara bir ton baklava dağıtıldı. Fatih Belediyesi ve Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) işbirliğiyle düzenlenen 'Tarihi Yarımada Baklava Festivali'ne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep ve İstanbul Milletvekilleri ile Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Nadir Güllüoğlu ve Murat Hacıbozanoğlu gibi baklava ustaları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde konuşma yapan Fatma Şahin, "Bu meydanın dili olsa da konuşsa. Baklavanın tarihini bize anlatacakak en güzel mekandır burası." dedi.

Osmanlı Devleti'nde padişahın sofrasını gösteren en önemli ürünün baklava olduğunu belirten Şahin, "Fatih Sultan Mehmet döneminde, padişah sofrasını göstermek için tercih edilen bir üründü. Kültür kimliktir, yaşantıdır; yemek içmek de bunlara dahildir. Bize düşen şey bunu yaşamak ve yaşatmaktır. Türk mutfağı da bu değerler içinde katma değeri olan bir alandır." şeklinde konuştu.

İstanbul milletvekili olmasına rağmen aslen Gaziantepli olduğunu belirten Şahin, tatlının ve acının en önemli ürünlerini yapan bir bölgeden geldiklerini, et kültüründen ziyade sebze yemekleri kültürüne sahip olduklarını dile getirdi. Şahin, konuşmasının sonunda da "Bizim baklavamız şişmanlatmaz. Bunun için en ince yufkayı açmanız, en iyi şeker ve tereyağı koymalısınız." şeklinde konuştu.

Gaziantep milletvekili Nejat Koçer de Türkiye'nin milli tatlısı olan baklava için düzenlenen festivale katıldıklarını söyledi.

Baklavanın başkentinin Gaziantep olduğunu belirten Koçer, "Baklava Gaziantep için tescillenmiş bir markadır. Türkiye'den coğrafi işaret tescili için Brüksel'e de başvurumuzu yaptık. Avrupa Birliği'nde de baklavanın tescili Gaziantep'in olacak. Aldığımız bu tesciller, çocuklarımıza bir ödüldür." ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından 7. Altın Oklava Baklava Yarışması'nın finali yapıldı. Yarışmada baklavacılıkta söz sahibi 40 ustanın ter döktüğü, 1 Bayburtlu ve 3 Gaziantepli yufka ustasının finallere kaldığı belirtildi. Finale kalan yufka ustaları, baklavacılık sektörünün önde gelen isimleri Nadir Güllüoğlu, Murat Hacıbozanoğlu, Süleyman Kaya, Ömer Pabuçcu, Abusamet Karayılan, Hasan Künç ve Mehmet Çiftçi'nin önünde birer tepsi baklava yaptı. Önce, açılan yufkaların altına birer Türk bayrağı konularak incelik derecesi kontrol edildi. Hamurun tepsiye döşenmesi, malzemesinin döşenmesi, kaymak yatırmak ve kesmek konularında ayrı ayrı puanlama yapıldı. Yarışma sonunda birinciliğe layık görülen Gaziantepli usta Uğur Ayger birinci oldu. Bayburtlu Naci Aktaş ikinci Gaziantepli Hasan Akdoğan üçüncü, Mustafa Kaya da dördüncü oldu. Birinci Uğur Ayger'in ödülünü takdim eden Bakan Fatma Şahin, "Uğur bekarmış onu evlendireceğiz. Nikahını da Fatih Belediye Başkanımız kıyacak." dedi.

Daha sonra yarışmacılardan birinciye 10, ikinciye 5, üçüncüye 3 ve dördüncüye de 1 tane Cumhuriyet altını ile 4 yarışmacıya da Fatih belediyesi tarafından birer kol saati ve plaket verildi.

Sanatçı Mehmet Yakar 5 gün önce bestelediği 'Baklava' isimli parçayı seslendirirken, Gaziantep'te Fizik bölümünde okuyan Tanzanyalı üniversite öğrencisi de baklavanın nasıl yeneceğini uygulamalı olarak gösterdi. Festival, Mehteran Takımının seslendirdiği konseri eşliğinde, yeniçerilerden oluşan Baklava Alayı'nın halka ve çevredeki turistlere bir ton baklava dağıtımı ile son buldu .