Yağmur ve Fırtınadan Zarar Gören Tarım Üreticilerine Hasar Tespit Uyarısı

TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan fırtına ve sellerden zarar gören üreticileri, şayet tarım sigortası yaptırmışlar ise hasar tespiti yaptırmaları konusunda uyardı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iklimin tarımsal üretim üzerindeki etkisinin giderek arttığını, sigorta yaptırmayan çiftçilerin mağduriyetlerinin üzüntü verici boyutlara ulaştığını kaydetti.

Dünyadaki küresel ısınma ve iklimsel değişimler sebebiyle, tarımsal ürünlerin doğal afetlerden hasar görme oranlarının Son yıllarda daha da arttığına dikkat çeken Yaşaroğlu, Son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan fırtına ve seller bunun en büyük örneği olduğunu dile getirdi. Yaşaroğlu, üreticilere ürünlerine mutlaka tarım sigortası yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.Yaşaroğlu, geçtiğimiz günlerde Samsun'un Terme ilçesinin bazı köylerinde meydana gelen hortum ve fırtınadan tarımsal üretimin olumsuz yönde etkilendiğini, ciddi boyutlarda hasarlar oluştuğunu belirtti.

"Bu fırtınalar önemli miktarda ürün kayıplarına neden olmuştur. Ürünleri hasar gören üreticilerimiz, hasar tespit çalışmalarına başlanabilmesi için TARSİM’e başvuruda bulunarak, eksper talebinde bulunması gerekmektedir." diyen Yaşaroğlu, açıklamasına şöyle devam etti: "Tarım sigortası yaptıran üreticilerimizi mağdur etmemek ve hasar ödemelerini gerçekleştirmek üzere, hasar tespit çalışmalarını en kısa zamanda gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. 2012 Yılının ilk 6 ayında, ülke genelinde, 700 bin adede yakın poliçe tanzim ederek, üreticilerimize 230 milyon TL’ye yakın hasar ödemesi yaptık.” Yaşaroğlu, tarım sigortalarında dolu paket priminin yarısının, don priminin ise üçte ikisinin devlet tarafından karşılandığını hatırlattı. Bunun yanı sıra ilk defa sigorta yaptıran üreticiler için tarife primleri üzerinden başlangıç; aynı parselde veya işletmede hasarsız geçen bir dönemi takip eden yeni üretim döneminde sigorta yaptırılması durumunda yenileme; poliçe prim tutarının tamamının tek seferde ödenmesi halinde peşin ödeme indirimlerinden faydalanılabileceğini aktardı. Yaşaroğlu, üreticilerin kötü sürprizlerle karşılaşmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl-İlçe Müdürlükleri’ne başvurarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıt olmalarını ya da kayıtlarını güncellemelerini, Sonrasında yetkili sigorta acentelerine başvurmalarını bildirdi .