Böhmer: Güvenlik Birimleri Göçmenlerin Güvenini Yeniden Kazanmalı

Almanya’nın Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, NSU örgütünün işlediği cinayetlerden dolayı birçok göçmenin Almanya’ya olan güveninin sarsıldığını dile getirdi.

Böhmer, Almanya’daki güvenlik birimlerinin göçmenlerin güvencesini tekrar kazanması gerektiğini söyledi.

Cinayetlerin aydınlığa kavuşması yönündeki yapılan hataların daha korkutucu bir olay olduğuna dikkat çeken Böhmer, cinayetlerin çalışkanlık ve azim ile gün yüzüne çıkmasından Şüphe edilmemesi gerektiği mesajını verdi.Böhmer, birçok insanın Almanya’ya hür ve güven içerisinde yaşamak için geldiğini dile getirerek, “Almanya’daki göçmenler ülkemizde işleyen devlet hukukuna güvenebilirler.” dedi.

Göçmenlerin Almanya’daki anayasaya ve devlet hukukuna değer verdiği için geldiğini de belirten Böhmer, “Ülkemiz, her şeyden önce kurbanlara ve kurban yakınlarına cinayetlerin tam ve bilinçli olarak aydınlatılmasını borçlu.” diye konuştu.

Güvenin birlikte yaşam için esas olduğunu belirten Böhmer, yapılan hatalarda hiçbir şeyin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Böhmer, güvenlik birimlerinin çalışmalarının güven için belirli olacağını belirterek Almanya’da yaşayan 16 milyon göçmene şu mesajı verdi: “Siz buraya aitsiniz. Almanya bizim vatanımız, burada yaşayan herkesin vatanı.”Federal Meclis’in kurduğu NSU Araştırma Komisyonu geçtiğimiz günlerde Anayasayı Koruma Dairesi’nin (BfV) neden bazı belgeleri imha ettiğine dair sorulara bir cevap aramıştı. Komisyonun yaz tatilinden önce Son oturumunda dinlenen ve hafta başında görevinden istifa eden Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Heinz Fromm, NSU örgütünün işlediği cinayetleri aydınlatmada başarısız olduklarını kabul etti. Fromm, özeleştiride bulunarak, aşırı sağcılığın ve sağcı terörün tehlikesini hafife aldıklarını ve olayları tek bir yönlü araştırdıklarını kabul etti. Zaman aşımına uğradığı için belgelerin imha edilmiş olabileceğini belirten Fromm, ancak bu konuda ikna edici bir açıklamasının olmadığını dile getirdi."ZSCHÄPE MUHBİR" İDDİASIFederal Meclis’in NSU Araştırma Komisyonu’nda Yeşiller Partisi ve FDP’den komisyon üyeleri, Anayasa Koruma Dairesi’nin Beate Zschäpe’yi muhbir olarak kazanma yönündeki spekülasyonları dile getirmişti. İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, spekülasyonlara hemen cevap verdi ve bunun yanlış bir rapor olduğunu söyledi.

Bakan Friedrich, Anayasayı Koruma Dairesinde imha edilen dosyalarla ilgili bir memuru görevlendirdiğini ifade ederek, “Araştırma Sonunda bunun kişisel bir hata mı yoksa yapısal eksikten mi kaynaklandığını ya da her ikisi mi olduğunu göreceğiz." dedi.