Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Karabük Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ev sahipliğinde Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından bölgesel tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Karabük Gençlik Merkezinde yapılan bilgilendirme toplantısına Vali İzzettin Küçük, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar Kuz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzmanı ve Proje Koordinatörü Tolga Duygu, Eskipazar, Ovacık ve Eflani Kaymakamları, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Ezgi Töre Gündüz, Daire Müdürleri, STK üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İzzettin Küçük, kentte engellilere yönelik sürekli bir çalışma olduğunu söyledi.

Engellilerin kendilerinin bir parçası ve hayatın içinde kendileri gibi insanlar olduğunu anlatan Vali Küçük, “ Artık Türkiye bu idrake, bu zihniyete ulaşmıştır. Bu hususta ülkemizde kanuni düzenlemeler yapılmakta, illerde Valilikler ve Belediyeler çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Asıl amacımız onların bizim gibi hayatın içinde olmalarıdır. Hayata, hizmetlere erişebilmelilerdir. Biz kolayca neye ulaşabiliyorsak onlarda hayata erişebilmelilerdir. Bu bizim sadece kanuni bir sorumluluğumuz değil insani ve vicdani sorumluluğumuzdur. İnsanı insan yapan temel unsur olan beyin, yürek ve ruh dediğimiz hepimizde aynı ve eşit. Onun için bütün çalışmalarımızın maksadı bu vatandaşlarımızın da hayatın her alanında eşitçe bizim gibi yaklaşmalarıdır. Acımak kelimesi tamamen yanlıştır refleks ve tutumdur. Acımakta o anki duygusal boşluğu doldurup geçme vardır sorumluluk yoktur. Bizim kullandığımız kelime merhamettir. Merhametle acımak farklı şeylerdir. Merhamet karşınızdaki her kim olursa olsun onun iyiliğini istemektir. O iyiliği istemekle kalmayıp gereğini yapmaktır, acımakta sadece acıyıp geçmek vardır. Merhametin diğer bir parçası ise onu zarifçe ve nezaketle yapmaktır. Karşımızdaki insanı küçük düşürücü, ezici, rencide edici usulle değil onu yüceltici, onura edici şekilde yapmaktır. Belli bir çalışanı olan işyerleri özürlü çalıştırmak yükümlülüğündedir. Valilik olarak bunları takip ediyoruz bu konuda hiçbir tavizimiz yoktur. Onlara eğitim eşitliği, fırsat eşitliği, hayata erişim eşitliği sunmazım gerekiyor. Bugün ki toplantımızda özürlü vatandaşlarımızın haklarına, menfaatlerine sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesidir. Onların kamu makamları ile olan diyaloglarının geliştirilmesi ve özürlü vatandaşlarımıza daha iyi hizmet götürebilmesi için AB Hibe Proje kapsamında finans desteği oluşturulmasına yöneliktir. Alt limiti 25.000 avro, Üst limiti 100.000 avro'dur. Hibe desteği, özürlülük alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin geliştirecekleri projelerine maddi destek sağlamak yoluyla kapasitelerini güçlendirme amacına yöneliktir" dedi.

Vali İzzettin Küçük'ün konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar Kuz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzmanı ve Proje Koordinatörü Tolga Duygu, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler için Avrupa Birliği tarafından duyuruları yapılan yeni proje fırsatları yaratabilecek açık hibe programları hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptılar .
Kaynak: İHA