Döşemealtı Halı Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Açıldı

Akdeniz Üniversitesi'nin proje ortaklarıyla hayata geçirdiği Döşemealtı Halı Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi açıldı.

Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi , Antalya Ticaret ve Sanayi Odası , İl Özel İdaresi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun ortaklaşa düzenlediği ''Gelecekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı'' projesi kapsamında Döşemealtı ilçesi Kovanlık köyündeki eski süt ürünleri kooperatif binası tadilattan geçirilerek, Akdeniz Üniversitesi Döşemealtı Halı Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne dönüştürüldü.

Döşemealtı ilçesinde sürdürülen geleneksel halı dokumacılığının tüm özellikleri ile korunması, ulusal ve uluslararası alanda ekonomik ve turistik değer olarak tanıtılması ve bölgedeki kadınların halı dokumacılığını meslek olarak benimsemesi için oluşturulan merkezin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Törende konuşan APGEM Müdürü Prof. Dr. Cengiz Sayın, proje ile Döşemealtı halıcılığının tanıtılması ve ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını bildirdi. Projeyi önemsediklerinini ifade eden Sayın, ''Döşemealtı halısının standart ve teknik özelliklerini bu merkezde saklayacağız. Türkiye'de bu amaçla oluşturulan başka bir merkez yok'' dedi.

Sayın, Döşemealtı halısına kimlik kazandırmak, garanti belgesi vermek ve uluslararası alanda tanınır marka haline getirmek istediklerini kaydetti.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da ölmeye yüz tutmuş geleneksel ürünlerin yaşatılmasının önemli olduğunu vurguladı. Budak, ''Bir nesil daha geçerse bu kültür de geride kalacak. Globalleşen dünyada, makinelerin çoğalmasıyla bu tür yöresel ürünler de kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Bu proje önemli bir kalkınma modelidir'' diye konuştu.

Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tosun ise ilçenin dünyada halıcılığıyla tanındığını, teknolojinin gelişmesiyle el dokuması halıcılığa ilginin azaldığını, projenin Döşemealtı halısının yaşatılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA