Üç Ülkede Bulamadığı Şifayı Türkiye'de Buldu

Azerbeycanlı Jinekolog Metanet Nagiyeva, Rusya, İran ve Azerbeycan'da bulamadığı kavuşamadığı sağlığına, Türk hekimleri sayesinde kavuştu.

2 yıldır yatalak olan 54 yaşındaki Nagiyeva, yürümeye başladı.

Azerbeycan'da yaşayan Kadın Doğum Uzmanı Metanet Nagiyeva, 2 yıl önce kalbine takılan bir stent sonucu yürüyemez hale geldi. Bunun üzerine hastalığına çare aramaya başlayan Nagiyeva Azerbaycan'daki tedaviden sonuç alamayınca Rusya ve İran'da şifa aramaya başladı.

Hastalığına buralarda da bir türlü çare bulamayan Nagiyeva, internetten sağlık sisteminin gelişmiş olduğunu öğrendiği Türkiye'deki doktorları aramaya başladı.

İnternetten gerçekleştirdiği araştırmalar neticesinde Kocaeli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (ROMATEM) ile irtibata geçen Nagiyeva tedavi için Türkiye'ye geldi.

Türkiye'ye ambulas uçakla getirilen Nagiyeva'nın, geldiğinde vücudunda yatak yaraları olduğu ve yürüyemediği öğrenilirken, hasta Kocaeli Romatem Hastenesi'nde tedavi altına alındı. Romatem'e geldiğinde Fizik Tedavi ve Dehabilitasyon Uzmanı Doç Dr. Barın Selçuk ve Romatem Hastanesi Başhekimi Ertunga Öney ile çalışmalara başlayan Nagiyeva, yaklaşık 1 aylık tedavi sonucu yürümeye başladı.

Türkiye'de geçirdiği tedavi süreci hakkında konuşan Nagiyeva, "Anjiyo ameliyatına girdim ondan sonra bu hale geldim. Vücudumda yatak yaraları oluştu. İran'da, Rusya'da ve Azerbeycan'da tedavi oldum olmadı, dediler ki Türkiye'ye gidin. İnternetten Türk hastanesine ulaştım, buraya geldim ve çok memnunum. Burada bana çok güzel bakıyorlar, hekimlerden ve hastaneden çok razıyım. İnanılmaz birşey gerçekleştirildi ve ben maceramı devam ettirmek istiyorum. Bir aydır bu hastanedeyim ve çok mutluyum. Yürüyene kadar burada durmayı düşünüyorum, istiyorum ki buradan yürüyerek gideyim" dedi.

Romatem Hastanesi Başhekimi Ertunga Öney ise, "Hastamız yaklaşık 1 ay önce hastanemize başvurdu. Geldiği zaman ağrılarından dolayı yatakta bile dönemiyordu. Yürümesi mümkün değildi ve hastamız ambulans uçakla Türkiye'ye getirilmişti. Her iki ayağında ve kolunda güçsüzlük vardı, yatak yaraları vardı ve sağ kalça kemiğinde kemik erimesi vardı. Hastamızı yatırdıktan sonra mevcut yaralarına yönelik bakım tedavisi yaptık, antibiyotikleri düzenledik ve hemen rehabilitasyon programına başladık. Yürüme eğitimine Lokomat dediğimiz yürüme robotuyla destek verdik. Tedavimizin 4 haftası bitti ve beşinci haftada hastamız yürüteçle yürür hale geldi. Hastamızı 2 veya 3 hafta sonra yürütecini de bırakarak kendi işini kendi görecek şekilde yürüyebilir hale getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Nagiyeva'nın ayağa kalkmasını sağlayan Lokomat hakkında da konuşan Öney, "Bu yürüme cihazı robotik bir sistem. Bilgisayar programı ile birlikte mekanik bir yürüme robotumuz var. Bu robot sayesinde vücudun yürüme fonksiyonu orjinaline bire bir benzeyen bir şekilde programlanıyor. Hastanın aynı zamanda nasıl yürüdüğünü, yürümedeki başarısını ölçebilmesi açısından da bir ekrandan kendini modifiye edilmiş bir şekilde izliyor" dedi.

Kaynak: İHA