Turizm Geliri İlk Yarıda Yüzde 2,1 Düştü

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan Ocak-Haziran Turizm Geliri Analizi verilerine göre, gelir düşüşü, paket tur dışındaki harcamalardan kaynaklandı.

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin yabancı ziyaretçilerden elde ettiği turizm geliri 2012’nin ilk yarısında yüzde 2,15 gerileyerek, 6 milyar 726 milyon Dolar’dan 6 milyar 582 milyon Dolar’a indi. Aynı dönemde kişibaşı yabancı ziyaretçi harcaması da yarım puanlık (3 Dolar’lık) artışla 555 Dolar’dan 558 Dolar’a çıktı.

TÜİK verilerinden hareketle, AKTOB Ar-Ge birimi tarafından hazırlanan Ocak-Haziran Turizm Geliri Analizi, turist harcamalarındaki düşüşün esas kaynağının, Paket Dışı kişisel harcamalar olduğunu ortaya koydu. Bu dönemde, paket tur harcamalarında ortalama yüzde 10 büyüme görülürken, paket dışı kişisel harcamalar da yüzde 5,5 geriledi.

Kişisel harcama düşüşleri en fazla yeme, içme ve konaklama alanında meydana geldi. Ziyaretçiler ilk yarıda, geçen yıla göre, yeme ve içmede yüzde 7,3, konaklamada da yüzde 6 daha az harcama yaptı.

Diğer yandan ziyaretçilerin ülke içindeki ulaştırma harcamaları yüzde 19, hediyelik eşya harcamaları yüzde 6,5 ve halı, kilim gibi harcamaları da yüzde 20 geriledi. İlk 6 aylık dönemde, kişibaşı harcama düşüşlerinin; Fransa’da yüzde 9, Hollanda’da yüzde 11, Almanya’da ise yüzde 17 düzeyine çıktığı görülürken, düşüş kuzey ülkelerinde biraz daha ılımlı seyretti, İngiltere’de yüzde 5’i aştı.

Türkiye’nin en büyük ikinci Pazar bloğu olan BDT ülkelerinde ise harcamalar yüzde 4,5 artmış görünmesine karşın, burada en önemli pazar olan Rusya’da kişibaşı harcamalar da yüzde 3’ün üzerinde geriledi .
Kaynak: İHA