Suriyelilerin, Türkiye’yeye Kaçışı Sürüyor

Suriye’deki çatışma ortamından kaçan Suriyeliler, Hatay’ın Yayladağı ve Reyhanlı ilçesine bağlı sınır köylerinden Türkiye’ye geçiyor.

Bazı Suriyeliler ise, araç trafiğine kapalı olduğu Cilvegözü Sınır Kapısından resmi yollarla yaya olarak giriş yapıyor.

Halep kentinde yaşadıklarını ve çatışmaların boyutunun her geçen gün inanılmaz bir hal aldığını ifade eden Suriyeliler, “Esad’a bağlı Suriye Ordusu ile Özgür Suriye Ordusu ve direnişçiler arasında çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Esad’a bağlı ordu birlikleri hiçbir hedef gözetmeksizin, evlere, binalara, işyerlerine ve sivil halka ateş açıyor. Her gün yüzlerce sivil Halep’teki çatışmalarda ölüyor; yüzlercesi de yaralanıyor. Bizlerde işimizi evimiz ve arabalarımızı Halep’te bırakarak Türkiye’ye geldik. Çadır Kentlerde kalmak istemiyoruz. Antakya’dan ev tutacağız ve olaylar sona erene kadar burada kalacağız” dediler.

Ülkelerindeki olaylardan kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırına akın ediyor. Gün boyu Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan 316 kişilik Suriyeli grubun içerisinde üst düzey komutan ve askerlerin de bulunduğu belirtildi. Türkiye’ye sığınan Suriyeli grupta, 1 general, 1 albay ile 3 yarbay ve aileleri de bulunuyor.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez, Kavalcık ve Kuşaklı köylerinin sınırından Türkiye’ye geçen Suriyeliler önce Reyhanlı Hac Konaklama Merkezine götürüldü. Suriyeli grupta bulunan 1 general, 1 albay ve 3 yarbay ile aileleri Hatay’daki Apaydın Çadır Kentine götürüldü. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil Suriyeli ise Şanlıurfa’ya gönderildi.

Öte yandan, Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısında gün boyu askeri hareketlilik yaşandı. Askeri araçlar Cilvegözü Sınır Kapısından çıkarak kapının Suriye tarafına doğru ilerledi.

Suriyeli yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Suriye’nin Hama, Humus ve Halep kentlerinde yaşanan çatışmalarda bine yakın yaralının bulunduğu belirtildi. Suriye askerlerinin gün boyu devriye attığı sınırdan fırsata buldukça yaralıların Türkiye’ye getirileceği öğrenildi .
Kaynak: İHA