57 Yıldır Teknolojiye Meydan Okuyor

Çankırı’da günlük yayın yapan Doğruyol Gazetesi 57 yıldır teknolojiye direniyor.

Hızla gelişen teknoloji bir çok alışkanlığı tarihin tozlu raflarına kaldırsa da bazı yöntemler teknolojiye rağmen ayakta kalmayı başardı.

Doğruyol adı altında yayınladığı günlük gazetesini tam 57 yıldır tipo baskı tekniğiyle çıkaran İrfan Hoşafçıoğlu, babasından miras kalan gazeteye çocuğu gibi baktığını söyledi.

Babasının 14 Nisan 1956 tarihinde gazetenin ilk sayısını yayımladığını söyleyen Hoşafçıoğlu, o tarihten bu yana gazetede köklü bir değişiklik yapmadığını, ufak çaplı yeniliklerle halen tipo baskı sistemi ile ayakta durmaya çalıştığını belirtti.

Yayın hayatı boyunca gazetecilik ilkelerinden ödün vermediğini ve objektif gazetecilikle anlayışıyla hareket ettiklerini beliurten Hoşafçıoğlu, "Gazetede dört çalışan var. Yıllardır beraber çalışıyoruz, burası artık onlar için de bir yuva oldu” diye konuştu.

Tipo baskı sistemlerinin günümüz teknolojisine yenildiğini ifade eden Hoşafçıoğlu, tipo baskının ofset baskıya göre uzun ve zahmetli bir baskı hazırlık süreci gerektirdiğini belirtti.

Metal harfleri tek tek elleri ile dizdiklerini anlatan Hoşafçıoğlu, sistemin günümüz masaüstü yayıncılık sistemlerinin sağladığı imkanlardan çok uzak olduğunu kaydetti.

Tipo baskı sistemlerinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Hoşafçıoğlu, şöyle devam etti; “Günümüzde kullanımı önemli oranda bırakılmıştır. Ender olarak kartvizit, fatura ve özel koleksiyon yayınların basımında kullanılır. Tipo baskı makineleri daha çok matbaacılığa, kesim, gofre, numaratör baskı, gibi alanlarda hizmet eder. Tipo baskıda iki silindir bulunur. Bunlardan biri kalıp silindiri, diğeri baskı silindiridir. Direkt baskı sistemidir yani kalıp üzerindeki görüntü direkt baskı materyaline aktarılır. Kalıp üzerindeki yüksek kısımlar mürekkebi alırken, alçakta kalan kısımlar mürekkebi almaz. Yüksekte kalan kısımlar baskıyı gerçekleştirir” ifadeleri kullandı.

Gazetenin Sayfa Editörü Mehmet Ateş ise, gazete sahibi İrfan Hoşafçıoğlu ile abi-kardeş gibi ilişkilerini sürdürdüklerini aktardı.

Hoşafçıoğlu’nun zaman zaman patronluğu bırakarak muhabirlik yaptığını anlatan Ateş, “Biz burayı kendi evimiz, kendi işimiz gibi görüyoruz. İrfan abi zaman zaman eline kâğıdını, kalemini alır, haber yapmaya gider. Ondaki bu şevk, bizi de olumlu yönde etkiliyor” diye konuştu.

Ateş, teknolojinin geldiği noktaya bakıldığında yaptıkları hizmetin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak “Doğruyol Gazetesi her yönüyle tarih kokuyor. Aynı zamanda gazetemizde 2 adet sarı basın kartı olan personel var ” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA