TÜSİAD, Sağlık Sistemi Kapsamındaki Çalışmasını Açıkladı

TÜSİAD, “Sürdürülebilir Sağlık Sistemi için Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü” başlıklı raporunu açıkladı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, amacın kronik hastalıklarla ilgili verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu ifade etti.

TÜSİAD kronik hastalık yönetiminde elektronik kayıtların etkili kullanımını ele aldı. TÜSİAD Merkezi’nde “Sürdürülebilir Sağlık Sistemi için Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü” başlıklı rapor açıklandı. Toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner’in yanı sıra üniversitelerin sağlık kuruluşlarından çok sayıda doktor katıldı.

Ümit Boyner, amacın kronik hastalıklarla ilgili verimliliği sağlamak olduğunu ifade ederek, “Hem sağlık sektörü ilke çalışmalar yapıp hem de sosyal hizmet olarak bir konu olarak ele alıyor. 2004 yılında yeniden yapılanma reform niteliğinde sağlık sektöründe raporu sunmuşlar. Geçen sene de sağlık sektöründe İnovasyon diye bir rapor hazırladık. Bizim elimize geçen demografik bilgilere göre sağlık sektöründeki farklı yapılanmaları inceleyen raporlardı. Bugünkü ele aldığımız konu biraz daha mikro bazda. Özellikle kronik hastalıklarda Türkiye’deki ölümlerin yüzde 71’ini kronik hastalıklardan meydana geldiğini biliyoruz. Kronik hastalıklarda mücadelede kayıtlı bir sistem elimizde olursa daha verimli nasıl kullanabiliriz? Bununda sağlık sektörü açısından mali sürdürülebilirliği ile bize bir faydası olur mu bunu belirleyen raporu bugün burada hem bunu kamuoyuyla bakanlık yetkilileri ile paylaşma imkanımız oldu. Burada esas amaç söylediğim gibi sağlık sektöründeki geçtiğimiz yıllarda çok önemli reformlar yapıldı. Hem vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak hem de kronik hastalıklarla ilgili verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak amaç” dedi.

Daha sonra konuşma yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Erdar Akalın ise “Bundan sonraki 10 yılın 20 yılın sağlık sorunları ne olacak diye baktığımızda karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. Bunlardan büyük bir kısmı dünya sorunu olarak karşımıza geliyor. Birinci sırada görülen hastalık sağlık harcamalarındaki kısıtlamalar. Bütün dünyanın en büyük sorunu budur. artık sağlık harcamaları sürdürülebilir olmaktan çıktı. İkincisi kronik hastalıklardaki artış. Artık bu bir dünya sorunu haline gelmeye başladı.

Bu hastalık sadece gelişmiş olmakta olan ülkelerin sorunu değil bütün ülkelerin sorunu. Onun için buna ciddi bir şekilde değinmek gerekiyor. Bu kronik hastalık nedir diye baktığımızda üç aydan fazla devam eden birden fazla risk faktörünün olduğu genellikle komplike bir sistem gösteren tam iyileşme göstermeyen hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin hepsinde görülmekte ve en önemlisi sağlık harcamalarının yüzde 60’ı yüzde 80’i ya önlenmesi için ya da tedavisi için harcama yapılıyor. Tedavisi için yapılan harcamalar ise devede kulak kalır. Asıl yapılması gereken o olması gerekiyor. Tedavi etmeye baktığınızda sürdürülemeyecek bir sıkıntı ile karşı karşıya kalınıyor” diye konuştu .
Kaynak: İHA